Solar Magazine - S4 Energy verhoogt efficiëntie windpark Luna met hybride energieopslagsysteem
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
S4 Energy verhoogt efficiëntie windpark Luna met hybride energieopslagsysteem
© S4 Energy

S4 Energy verhoogt efficiëntie windpark Luna met hybride energieopslagsysteem

S4 Energy heeft een hybride energieopslagsysteem gebouwd bij Windpark Luna in Heerhugowaard. Met een vliegwiel en batterijen wordt in een proef de efficiëntie van het windpark van Eneco verhoogd.

Het hybride systeem bestaat uit een combinatie van batterijen en KINEXT-vliegwielen. Naast een verbeterde energiestroom van het windpark zorgt het systeem voor stabiliteit van de frequentie van het netwerk op 50 hertz; ook op momenten dat de wind even niet waait.

Onbalans en curtailment
Met de pilot willen S4 Energy en Eneco inzetten op een energieopslagsysteem dat netto-opbrengsten van windparken kan verbeteren, door het uitgaande profiel van de windturbines te verbeteren. Tegelijkertijd wordt onbalans in vraag en aanbod naar duurzame energie beperkt en mogelijk curtailment voorkomen.

De combinatie van een batterij met de KINEXT-vliegwielen maakt het mogelijk dat direct wordt gereageerd op variaties in de netfrequentie met voldoende vermogen. De vliegwielen zorgen daarnaast ook voor een langere levensduur van de batterijen. Ze kunnen in korte tijd grote vermogens leveren of onttrekken aan het stroomnet, waardoor de belasting van de batterijen sterk vermindert en de laadstatus van de batterijen rond de 50 procent blijft. Dit verlengt de levensduur.

Financiering van de pilot

Deze innovatieve pilot ontvangt een DEI-subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast wordt de financiering mogelijk gemaakt door het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), die als impact investor al sinds 2018 betrokken is bij de ontwikkeling van het energieopslagsysteem van S4 Energy.

Versnellen
Dominique Becker Hoff, commercieel directeur van S4 Energy, over de proef: ‘In Heerhugowaard plaatsen we nu voor het eerst een integraal energieopslagsysteem dat direct is aangesloten op een windpark. Door de ervaring van onze andere energieopslagsystemen te combineren met dit project, zijn we helemaal klaar om onze business te versnellen en onze diensten uit te breiden.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Customer Support medewerker

32-40 uur - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Hoofd Uitvoer

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!