Solar Magazine - Storing C2000-netwerk: Agentschap Telecom verbiedt specifieke omvormers zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Storing C2000-netwerk: Agentschap Telecom verbiedt specifieke omvormers zonnepanelen
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com

Storing C2000-netwerk: Agentschap Telecom verbiedt specifieke omvormers zonnepanelen

Het Agentschap Telecom heeft afgelopen kalenderjaar een fabrikant verboden om nog langer bepaalde typen omvormers voor zonnepanelen op de markt te brengen. Bestaande installaties worden aangepast.

Het Agentschap Telecom ziet erop toe dat zonnepaneelinstallaties niet storen op onder andere communicatienetwerken en radiotoepassingen; en in het geval dit wel gebeurt dat de storingsproblemen worden opgelost. Naar aanleiding van storingsklachten heeft het agentschap onderzoek gedaan naar zonnepaneelinstallaties. Eerder werd al bekend dat een bepaald component van een fabrikant van zonnepaneelinstallaties ernstige storingen veroorzaakt op het C2000-netwerk van politie, brandweer en ambulance.

Bestaande installaties aanpassen
Toenmalig staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat meldde afgelopen zomer nog dat het Agentschap Telecom de mogelijkheid heeft om omvormers van zonnepanelen die het C2000-netwerk verstoren te weren van de Europese markt.

Het agentschap meldt dit inmiddels gedaan te hebben. ‘We hebben de betreffende fabrikant verboden bepaalde typen apparatuur op de markt te brengen en de opdracht gegeven om bestaande installaties waarover storingsklachten zijn binnengekomen aan te passen. De fabrikant is in goed overleg met de C2000-organisatie en ons bezig om de klachten op te lossen. De maatregelen zijn in Europees verband gemeld aan de collega-marktoezichthouders. Aan hen is gevraagd soortgelijke maatregelen te treffen, zodat er in de interne markt van de EU een lijn is ten aanzien van deze apparatuur. Zweden heeft inmiddels ook maatregelen genomen.’

Bovendien is het agentschap afgelopen jaar een onderzoek gestart naar de meestverkochte omvormers van zonnepaneelinstallaties. Naast de storingsaspecten wordt ook de cyberveiligheid onderzocht.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer EnerTwin

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!