Het Agentschap Telecom ziet erop toe dat zonnepaneelinstallaties niet storen op onder andere communicatienetwerken en radiotoepassingen; en in het geval dit wel gebeurt dat de storingsproblemen worden opgelost. Naar aanleiding van storingsklachten heeft het agentschap onderzoek gedaan naar zonnepaneelinstallaties. Eerder werd al bekend dat een bepaald component van een fabrikant van zonnepaneelinstallaties ernstige storingen veroorzaakt op het C2000-netwerk van politie, brandweer en ambulance.
Bestaande installaties aanpassen
Toenmalig staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat meldde afgelopen zomer nog dat het Agentschap Telecom de mogelijkheid heeft om omvormers van zonnepanelen die het C2000-netwerk verstoren te weren van de Europese markt.
Het agentschap meldt dit inmiddels gedaan te hebben. ‘We hebben de betreffende fabrikant verboden bepaalde typen apparatuur op de markt te brengen en de opdracht gegeven om bestaande installaties waarover storingsklachten zijn binnengekomen aan te passen. De fabrikant is in goed overleg met de C2000-organisatie en ons bezig om de klachten op te lossen. De maatregelen zijn in Europees verband gemeld aan de collega-marktoezichthouders. Aan hen is gevraagd soortgelijke maatregelen te treffen, zodat er in de interne markt van de EU een lijn is ten aanzien van deze apparatuur. Zweden heeft inmiddels ook maatregelen genomen.’
Bovendien is het agentschap afgelopen jaar een onderzoek gestart naar de meestverkochte omvormers van zonnepaneelinstallaties. Naast de storingsaspecten wordt ook de cyberveiligheid onderzocht.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.