Solar Magazine - Linkse partijen vragen minister De Jonge om zonnepanelen voor arme gezinnen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Linkse partijen vragen minister De Jonge om zonnepanelen voor arme gezinnen
© Siraanamwong | Dreamstime.com

Linkse partijen vragen minister De Jonge om zonnepanelen voor arme gezinnen

De SP heeft samen met GroenLinks, de PvdA en Partij voor de Dieren minister De Jonge via een motie gevraagd om gezinnen die in energiearmoede leven te helpen door collectieve zonnepanelen te installeren.

Kamerlid Sandra Beckerman (SP) diende de motie samen met Laura Bromet (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA) en Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) in tijdens het tweeminutendebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving.

550.000 huishoudens
De tekst van de ingediende motie luidt als volgt: ‘constaterende dat slechts 6,4 procent van alle daken op woningen voor zonnepanelen gebruikt wordt; constaterende dat al voor de huidige explosieve stijging van de energierekening 550.000 huishoudens in energiearmoede leefden; overwegende dat ten minste 92 procent van de elektriciteit die huishoudens gebruiken, kan worden opgewekt door zonnepanelen op alle geschikte daken te plaatsen; verzoekt de regering om met een plan van aanpak te komen voor collectieve zonnepanelen op daken van woningen en prioriteit te geven aan de huishoudens die in energiearmoede leven, en de Kamer voor de begroting van 2023 hierover te informeren, en gaat over tot de orde van de dag’.

Stemming na meireces
Minister De Jonge vroeg Beckerman om haar motie aan te houden, omdat minister Jetten de Tweede Kamer binnenkort een brief stuurt over de stimulering van zonnepanelen op daken. ‘In die zonnebrief zal het zonder twijfel ook gaan over collectieve initiatieven voor zonnepanelen op dak, maar om daarbinnen dan weer prioriteit te geven aan huishoudens in energiearmoede, zou nog weleens een heel erg ingewikkeld planningsvraagstuk kunnen opleveren, waarvan ik ook niet weet of ik dat kan waarmaken.’

Beckerman heeft echter besloten de motie toch in stemming te brengen. De Tweede Kamer stemt na het meireces over de motie.

Update 11 mei 2022: De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid tegen de motie van de SP gestemd. SP (9), GroenLinks (8), PvdA (8), Partij voor de Dieren (6), DENK (3), SGP (3), Volt (2), BoerBurgerBeweging (1), BIJ1 (1), Fractie Den Haan (1) en Fractie Gündogan (1) en Fractie Omtzigt (1) stemden voor de motie.

Maar doordat de VVD(34), D66 (24), PVV (17), CDA (14), ChristenUnie (5), Forum voor Democratie (5), Groep Van Haga (3) en JA21 (3) tegen stemden, is de motie echter verworpen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!