logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
14 april 2022

TenneT: stijgende energieprijzen stimuleren elektriciteitsproductie door kolencentrales

De stijgende energieprijzen stimuleren niet alleen meer duurzaam gebruik, maar ook de elektriciteitsproductie door kolencentrales. Dat meldt hoogspanningsnetbeheerder TenneT in zijn jaarlijkse marktupdate.

De energieprijzen stijgen volgens de cijfers van TenneT bovenmatig: gemiddeld over heel 2021 met 340 procent voor gas, 119 procent voor kolen en 116 procent voor CO₂-emissierechten.

Geopolitieke onzekerheid
Maarten Abbenhuis, chief operation officer van TenneT, over de ontwikkeling: ‘In Nederland en Duitsland is in 2021 de productiecapaciteit voor duurzame elektriciteit fors gegroeid, vooral uit zon en wind. De prijzen van kolen, gas en CO₂-emissierechten, en daarmee van elektriciteit, stijgen echter uitzonderlijk sinds de tweede helft van vorig jaar. Oorzaken zijn de oplopende geopolitieke onzekerheid, maar ook het aantrekken van de economische activiteiten na de coronapandemie. Door de hogere prijzen wordt het voordeliger om elektriciteit te produceren met kolen dan met gas. De duurdere emissierechten voor CO₂ zijn wel een stimulans voor bedrijven om duurzamer te gaan werken.’

Wind en zon
De capaciteit voor hernieuwbare productie uit wind en zon stijgt volgens de cijfers van TenneT snel. Aan de productiekant is een toename zichtbaar van 17 procent voor wind- en zonne-energie; van 24 terawattuur in 2020 naar 28 terawattuur in 2021 op een productie van in totaal van 118 terawattuur.

Dat is in totaal bijna een kwart van de totale elektriciteitsproductie. De productie uit gasgestookte centrales daalde met 20 terawattuur ten gevolge van de verschuiving van gas naar kolen. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door 13 terawattuur afkomstig van de toename van de kolengestookte productie en meestook van biomassa, zonne-energie, windenergie en import. De helft van het totaal opgesteld vermogen (46 gigawatt) is volgens TenneT nu hernieuwbaar (zon, wind of biomassa). Daarnaast is 0,3 gigawatt extra vermogen van gascentrales in 2021 in de ‘mottenballen’ gezet. In totaal is afgelopen jaar 0,9 gigawatt in de mottenballen gezet.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten