logo
wvhj2023
© Elian Kars | Dreamstime.com
© Elian Kars | Dreamstime.com
13 april 2022

Tweede Kamer stemt voor loslaten plafond SDE++ van 35 terawattuur voor wind- en zonne-energie

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal om het plafond van 35 terawattuur in de subsidieregeling SDE++ los te laten. Van de regeringspartijen stemde enkel de VVD tegen.

SP (9), GroenLinks (8), Volt (3), DENK (3), de PvdA (9), de Partij voor de Dieren (6), Fractie Den Haan (1), D66 (24), de ChristenUnie (5), het CDA (15) en de BoerBurgerBeweging (1) stemden voor de motie, waardoor er een Kamermeerderheid van 84 om 66 zetels is voor de motie.

Groei richting 2030 en 2050
De motie is een initiatief van Henri Bontenbal (CDA) in samenwerking met Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Raoul Boucke (D66). Minister Jetten voor Klimaat en Energie maakte half maart bekend via de SDE++ 2022 voor wind- en zonne-energie dit jaar geen subsidie meer toe te kennen als een plafond van 33,5 terawattuur bereikt wordt en voor volgend jaar een plafond van 35 terawattuur te hanteren.

Met de motie vraagt de Tweede Kamer minister Jetten om in de volgende SDE++-rondes of andere vormen van stimulering niet langer uit te gaan van een maximaal subsidiabele energieproductie van 35 terawattuur in 2030 voor zon en wind, maar rekening te houden met de benodigde groei van zon en wind richting 2030 en 2050. 

Minister Jetten kan de eventueel aangenomen motie(s) staatsrechtelijk gezien naast zich neerleggen, maar dat lijkt niet waarschijnlijk gezien de Kamermeerderheid, en Jetten heeft de motie afgelopen week bovendien zelf ter oordeel aan de Tweede Kamer gegeven.

Motie Van Haga ook aangenomen
Waar de Tweede Kamer tegen een soortgelijke motie van Joris Thijssen van de Partij voor de Arbeid (PvdA) en Suzanne Kröger van GroenLinks stemde, is de motie van de Groep Van Haga om het 35-terawattuur-doel substantieel te verhogen wel aangenomen.

Brancheorganisaties opgetogen

Holland Solar, De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) laten weten opgetogen te zijn met het standpunt van de Tweede Kamer.

‘De zon- en windsector in Nederland dragen bij aan het volledig CO2-neutraal maken van ons land en het verkleinen van de afhankelijkheid van Russisch aardgas', aldus de brancheorganisaties. ‘We moeten nu geen rem zetten op klimaatoplossingen die ons minder afhankelijk maken van (Russische) fossiele energie. De vraag naar elektriciteit neemt enorm toe, dus het is belangrijk om juist niet te remmen. Het plafond is achterhaald. Er zijn wel randvoorwaarden: aandacht hebben voor de systeemeffecten door het matchen van vraag en aanbod, meer energieopslag en flexibilisering van de vraag. Uitvoering van het actieplan ‘Samen sneller het net op’ is daarbij cruciaal. Door dit plafond dreigden veel initiatieven voor wind en zon niet door te gaan. We danken de Tweede Kamer dat deze in meerderheid heeft besloten om het plafond los te laten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten