logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
7 april 2022

Motie Van Haga om zonneparken uit te sluiten van de SDE++

Wybren van Haga heeft namens zijn fractie Groep Van Haga in de Tweede Kamer een motie ingediend om grondgebonden zonneparken uit te sluiten van subsidie binnen de subsidieregeling SDE++.

Van Haga wil dat zonneweiden vanaf dit jaar niet meer in aanmerking kunnen komen voor subsidie.

Verspilling
De tekst van de motie van Van Haga luidt als volgt: ‘overwegende dat zonneakkers een verspilling zijn van vruchtbare en schaarse grond; verzoekt de regering zonneakkers uit te sluiten van de SDE++, en gaat over tot de orde van de dag’.

Minister ontraadt motie
Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie ontraadt de motie van Van Haga: ‘We sturen met de SDE++ op de meest kostenefficiënte technieken. Ik ben bezig met een “zonbrief”, waarin we de stimulering van zon op objecten maximaal gaan stimuleren. Verder geldt voor zon op land dat het alleen met dubbel ruimtegebruik en met het doorlopen van de zonneladder kan plaatsvinden. Ik ontraad dus de motie.’

Komende week zal de Tweede Kamer stemmen over de motie van Van Haga.

Update 11 mei 2022: De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid tegen de motie van de fractie Van Haga gestemd, nadat minister De Jonge de motie eerder deze week al ontraden had. SP (9), GroenLinks (8), PvdA (8), Partij voor de Dieren (6), ChristenUnie (5), DENK (3), Groep Van Haga (3), SGP (3), Volt (2), BoerBurgerBeweging (1), BIJ1 (1), Fractie Den Haan (1) en Fractie Gündogan (1) en Fractie Omtzigt (1) stemden voor de motie.

Maar doordat de VVD(34), D66 (24), PVV (17), CDA (14), Forum voor Democratie (5) en JA21 (3) tegen stemden, is de motie echter verworpen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten