Solar Magazine - Motie Van Haga om zonneparken uit te sluiten van de SDE++
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Motie Van Haga om zonneparken uit te sluiten van de SDE++
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Motie Van Haga om zonneparken uit te sluiten van de SDE++

Wybren van Haga heeft namens zijn fractie Groep Van Haga in de Tweede Kamer een motie ingediend om grondgebonden zonneparken uit te sluiten van subsidie binnen de subsidieregeling SDE++.

Van Haga wil dat zonneweiden vanaf dit jaar niet meer in aanmerking kunnen komen voor subsidie.

Verspilling
De tekst van de motie van Van Haga luidt als volgt: ‘overwegende dat zonneakkers een verspilling zijn van vruchtbare en schaarse grond; verzoekt de regering zonneakkers uit te sluiten van de SDE++, en gaat over tot de orde van de dag’.

Minister ontraadt motie
Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie ontraadt de motie van Van Haga: ‘We sturen met de SDE++ op de meest kostenefficiënte technieken. Ik ben bezig met een “zonbrief”, waarin we de stimulering van zon op objecten maximaal gaan stimuleren. Verder geldt voor zon op land dat het alleen met dubbel ruimtegebruik en met het doorlopen van de zonneladder kan plaatsvinden. Ik ontraad dus de motie.’

Komende week zal de Tweede Kamer stemmen over de motie van Van Haga.

Update 11 mei 2022: De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid tegen de motie van de fractie Van Haga gestemd, nadat minister De Jonge de motie eerder deze week al ontraden had. SP (9), GroenLinks (8), PvdA (8), Partij voor de Dieren (6), ChristenUnie (5), DENK (3), Groep Van Haga (3), SGP (3), Volt (2), BoerBurgerBeweging (1), BIJ1 (1), Fractie Den Haan (1) en Fractie Gündogan (1) en Fractie Omtzigt (1) stemden voor de motie.

Maar doordat de VVD(34), D66 (24), PVV (17), CDA (14), Forum voor Democratie (5) en JA21 (3) tegen stemden, is de motie echter verworpen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Triple Solar zoekt:

CFO

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 SH, TT Vasumweg 170
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!