Solar Magazine - Het Nieuwe Instituut in Rotterdam toneel van The Solar Biennale
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Het Nieuwe Instituut in Rotterdam toneel van The Solar Biennale
© Marjan van Aubel

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam toneel van The Solar Biennale

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is vanaf 3 september tot en met 5 maart 2023 het toneel van The Solar Biennale, want dan is de overzichtstentoonstelling The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht te zien.

De expositie, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski, draait volledig om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Ze staat stil bij het persoonlijke energieniveau van de bezoeker, toont tientallen innovatieve voorbeelden van zonnetechnologie en leidt uiteindelijk naar één overkoepelende kwestie: hoe zou de wereld eruitzien als hij zou draaien op zonne-energie?

Allereerste editie
De tentoonstelling presenteert projecten van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van over de hele wereld. Van de uitvindingen van zonnekoningin Mária Telkes tot de experimentele ontwerpen van Michael Jantzen en van de met zonne-energie geïntegreerde architectuur van Jessenvollenweider tot de creatieve ideeën van bewegingen als Solar Power for Artists en Solar Mamas. Ook het werk van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, artdirector Mirka Laura Severa, architect Henry Glogau en story designer Alice Wong is te zien.

The Energy Show is onderdeel van de allereerste editie van The Solar Biennale, waarvan Het Nieuwe Instituut dit jaar partner en hoofdlocatie is. Deze biënnale heeft als doel om mensen te laten ervaren hoe zonne-energie in een postfossiele toekomst een vanzelfsprekend onderdeel kan worden van de dagelijkse leefomgeving. Rotterdam is in 2022 gaststad van dit internationale evenement dat in september en oktober plaatsvindt. Als opmaat naar de tentoonstelling zal Het Nieuwe Instituut de jaarlijkse bijdrage aan de designbeurs Salone del Mobile in Milaan in juni ook richten op het thema solar design.

Impact van zonne-energie
The Energy Show is op chronologische volgorde ingedeeld en neemt de bezoeker mee op reis door de geschiedenis van de zon. Via levendig ingerichte ruimten wordt het publiek bij binnenkomst gevraagd eerst bewust na te denken over de eigen energiecultuur. Vervolgens maakt de bezoeker kennis met een uiteenlopend scala aan projecten en objecten rondom zonne-technologie, onder meer afkomstig van het Museum of Solar Energy. Van de eerste zonneontwikkelingen uit de vorige eeuw tot toekomstgerichte initiatieven die de energietransitie daadwerkelijk vooruithelpen.

Het belicht dit thema daarmee niet alleen vanuit een technologisch en economisch perspectief, maar staat met het getoonde werk en persoonlijke vragen voor de bezoeker ook stil bij de ecologische en sociaal-maatschappelijke impact van zonne-energie.

Solar Ideas en een reizende kiosk
Matylda Krzykowski en Het Nieuwe Instituut willen bezoekers, beoefenaars uit het veld en andere geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om ook hun eigen initiatieven rondom zonne-energie te delen. Dit gebeurt onder meer via de Solar Ideas: een open call waarvoor objecten, tekeningen, foto’s, teksten en andere documenten kunnen worden aangeleverd. Een selectie hiervan zal daadwerkelijk worden opgenomen in de tentoonstelling. De open call is daarnaast onderdeel van de presentatie in Milaan tijdens de designbeurs Salone del Mobile die van 7 tot en met 12 juni 2022 plaatsvindt.

Hier presenteert Het Nieuwe Instituut als eerste tentoonstelling van The Energy Show The Solar Kiosk: een op zonne-energie werkende installatie, ontwikkeld door de in Rotterdam gevestigde ontwerpstudio Cream on Chrome. The Solar Kiosk heeft als doel om de conversatie over zonne-energie en solar design op gang te brengen en is tegelijkertijd een drop-off station voor objecten en ideeën over dit onderwerp. Na Milaan reist de kiosk naar verschillende locaties en is als onderdeel van The Energy Show te zien in Het Nieuwe Instituut.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Engineer

32-40 uur - Uilenstede 475
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!