Solar Magazine - Liander: congestiemanagement geen oplossing voor Anna Paulowna, startschot nieuw congestieonderzoek
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: congestiemanagement geen oplossing voor Anna Paulowna, startschot nieuw congestieonderzoek
© Liander

Liander: congestiemanagement geen oplossing voor Anna Paulowna, startschot nieuw congestieonderzoek

Congestiemanagement is geen oplossing voor het volle stroomnet in Anna Paulowna. Dat meldt Liander na afronding van congestieonderzoek. Teruglevering voor grootverbruikers is daardoor niet mogelijk.

In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in delen van de gemeenten Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Hoorn de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. Structurele oplossing om in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien is het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Hiervoor is allereerst de uitbreiding van de capaciteit van het station Westwoud nodig. Zowel Liander als TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, heeft diverse grootschalige werkzaamheden gepland. Zo worden de huidige transformatoren ingeruild voor exemplaren met veel meer vermogen, wordt een extra transformator bijgeplaatst en komen er meer ‘stopcontacten’ op het station. De netbeheerder verwacht de extra capaciteit op station Westwoud in 2026 in gebruik te kunnen nemen.

Oranje schaarstegebieden
In de nieuwe oranje gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en doet Liander onderzoek naar mogelijke oplossingen via congestieonderzoek. De beperkte netcapaciteit geldt soms voor een deel van de plaats.

  • Amsterdam: Slotermeer (verbruik).
  • Gelderland: Zevenaar bij verdeelstation Rijnwaarden (verbruik).
  • Noord-Holland: Westwoud (verbruik).

Rode schaarstegebieden
​​De netbeheerder meldt nog meer problemen. Voor de volgende locaties doet Liander namelijk een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet altijd geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan. Het gaat om de volgende locaties voor opwek:

  • Noord-Holland: Anna Paulowna (teruglevering) en Hoorn Geldelozeweg (verbruik).

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!