logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
30 maart 2022

Europese subsidie Noord-Nederland voor productie groene waterstof uit zonne-energie

Een consortium van bedrijven in Noord-Nederland heeft een miljoenensubsidie van de Europese Unie toegekend gekregen om een ecosysteem rond groene waterstof op basis van zonne-energie op te tuigen.

De subsidie voor het project WAviatER – een afkorting van WAterstofproductietechnologie voor de Aviation sector en Energietoepassingen op Regionaal niveau – is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het totale budget bedraagt 3,5 miljoen euro.

Lichte vliegtuigen
Consortiumpartners Douna Machinery Leeuwarden, JB Besturingstechniek, REDStack, Demcon, Groningen Airport Eelde, New Energy Coalition en Rijksuniversiteit Groningen gaan ondersteund door TNO en VONK groene waterstoftechnologie ontwikkelen.

De eerste concrete toepassing ligt op Groningen Airport Eelde, de ‘Hydrogen Valley Airport’. Daar gaat een te ontwikkelen elektrolyzer groene waterstof produceren als emissieloze energiedrager voor lichte vliegtuigen, drones en grondmaterieel. De elektrolyzer gebruikt groene elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Dit proces is momenteel op kleine schaal nog niet concurrerend met de grootschalige, aardgas-gebaseerde productie van ‘grijze’ waterstof. Voor decentrale toepassingen is behoefte aan kleine tot middelgrote elektrolyzers die groene waterstof produceren tegen acceptabele kosten. Daarnaast is het van belang dat de elektrolyzers zelf duurzaam zijn en bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn van de inzet van schaarse en waardevolle metalen die in bepaalde typen elektrolyzers worden toegepast. Het consortium van WAviatER gaat daarom voor de luchthaven een schaalbare en duurzame elektrolyzer ontwikkelen. Die moet goedkoper in aanschaf zijn ten opzichte van de huidige alternatieven, een hogere efficiëntie hebben, geen schaarse en waardevolle metalen vereisen en bovendien geautomatiseerd seriematig te produceren zijn.

Zonnepark vliegveld
Noord-Nederland wordt voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie als een belangrijk centrum erkend door Europa, dat de regio uitriep tot Hydrogen Valley. Binnen de regio nam Groningen Airport Eelde al diverse initiatieven op het gebied van verduurzaming van vliegveld en luchtvaart.

Daarin past naast het aanwezige zonnepark van 22 megawattpiek ook het Hydrogen Valley Airport-project van Groningen Airport Eelde, New Energy Coalition, Rijksuniversiteit Groningen en andere partijen. Het project WAviatER geeft nu concrete invulling aan Hydrogen Valley Airport.

Klaar in 2023
Het project loopt tot oktober 2023; dan moet er op Groningen Airport Eelde een draaiende installatie staan. ‘Onze ambitie is om een volledig systeem voor productie, distributie en gebruik van waterstof te realiseren’, stelt Jonas van Dorp, hoofd Aviation Marketing & Development bij Groningen Airport Eelde. ‘Daarmee hebben we de productie van groene waterstof dichtbij en ontwikkelen we de luchthaven, met ook de uitbreiding van het zonnepark, meer en meer tot een energiehub van regionale betekenis.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten