Solar Magazine - Groningen Airport Eelde wordt Hydrogen Valley Airport en omarmt na zonne-energie ook waterstof
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Groningen Airport Eelde wordt Hydrogen Valley Airport en omarmt na zonne-energie ook waterstof
© GroenLeven

Groningen Airport Eelde wordt Hydrogen Valley Airport en omarmt na zonne-energie ook waterstof

GroenLeven, Groningen Airport Eelde en New Energy Coalition hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend: de partijen gaan het vliegveld met behulp van waterstof verder verduurzamen.

Het is de ambitie van Groningen Airport Eelde om de duurzaamste luchthaven van Europa te worden. Deze samenwerking past bij de waterstofdoelstellingen van Noord-Nederland.

Elektrolyse
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opende vorig jaar al een zonnepark op Groningen Airport Eelde. Dat was volgens GroenLeven het eerste zonnepark ter wereld op een actieve gereguleerde luchthaven.

Dat zonnepark tussen de start- en landingsbaan, platform en taxibaan heeft een vermogen van 21,9 megawattpiek. Groningen Airport Eelde en GroenLeven willen met de opgewekte zonnestroom via elektrolyse op de luchthaven groene waterstof produceren. Het is de ambitie om de waterstof op zowel land- als luchtzijde in te kunnen zetten voor innovatieve toepassingen.

Waterstofinfrastructuur
De groene waterstof kan vervolgens op vele manieren toegepast worden op de luchthaven. Zo is het de bedoeling om een multifueltankstation te realiseren, dat zowel vliegtuigen als voertuigen moet bedienen. Op landzijde kunnen daarmee bijvoorbeeld personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen worden bediend. Op luchtzijde kunnen in de toekomst grondafhandelingsmaterieel, waterstofdrones en waterstofvliegtuigen tanken.

Groningen Airport Eelde wil in 2030 een volledig emissieloze grondafhandeling hebben. Samen met Holthausen Clean Technology wordt er gekeken naar het ombouwen van bestaand materieel en ook naar het ontwikkelen van innovatief, door waterstof aangedreven grondmaterieel, dat nu nog niet op de markt bestaat.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Activum Finance / Activum Groen Lease zoekt:

Intern Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Projectleider Data

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!