Het is de ambitie van Groningen Airport Eelde om de duurzaamste luchthaven van Europa te worden. Deze samenwerking past bij de waterstofdoelstellingen van Noord-Nederland.
Elektrolyse
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opende vorig jaar al een zonnepark op Groningen Airport Eelde. Dat was volgens GroenLeven het eerste zonnepark ter wereld op een actieve gereguleerde luchthaven.
Dat zonnepark tussen de start- en landingsbaan, platform en taxibaan heeft een vermogen van 21,9 megawattpiek. Groningen Airport Eelde en GroenLeven willen met de opgewekte zonnestroom via elektrolyse op de luchthaven groene waterstof produceren. Het is de ambitie om de waterstof op zowel land- als luchtzijde in te kunnen zetten voor innovatieve toepassingen.
Waterstofinfrastructuur
De groene waterstof kan vervolgens op vele manieren toegepast worden op de luchthaven. Zo is het de bedoeling om een multifueltankstation te realiseren, dat zowel vliegtuigen als voertuigen moet bedienen. Op landzijde kunnen daarmee bijvoorbeeld personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen worden bediend. Op luchtzijde kunnen in de toekomst grondafhandelingsmaterieel, waterstofdrones en waterstofvliegtuigen tanken.
Groningen Airport Eelde wil in 2030 een volledig emissieloze grondafhandeling hebben. Samen met Holthausen Clean Technology wordt er gekeken naar het ombouwen van bestaand materieel en ook naar het ontwikkelen van innovatief, door waterstof aangedreven grondmaterieel, dat nu nog niet op de markt bestaat.