logo
wvhj2023
© PHOTORAMA
© PHOTORAMA
28 maart 2022

PHOTORAMA: van kleinschalige downcycling naar grootschalige upcycling van zonnepanelen in Europa

Naar verwachting zal er in 2030 wereldwijd 2.840 gigawattpiek en in 2050 8.519 gigawattpiek aan zon-pv zijn geïnstalleerd. Met een levensverwachting van 25 tot 30 jaar zal het aantal afdankte zonnepanelen groeien.

Daar moet op worden voorgesorteerd, ook in Europa. Zowel wat betreft de capaciteit en kwaliteit van recycling als het creëren van een ecosysteem waarbinnen materialen maximaal worden hergebruikt. Dat is waar het innovatieproject PHOTORAMA voor staat.

PHOTORAMA – PHOtovoltaic waste management – advanced Technologies for recOvery & recycling of secondary RAw MAterials from end-of-life module – is een ambitieus project. Doel is het ontwikkelen en demonstreren van technologie voor de hoogwaardige recycling van zonnepanelen die leidt tot succesvolle en concurrerende oplossingen en het lanceren van een duurzame markt voor herbruikbare grondstoffen. De noodzaak is evident, volgens projectcoördinator Claire Agraffeil van het Solar Technology Department van de Franse Atomic Energy and Alternative Energies Commission (AEC).

Circulaire benadering
‘Er zijn momenteel slechts enkele recyclingfaciliteiten voor zonnepanelen in Europa’, duidt Agraffeil. ‘Hun capaciteit is volstrekt onvoldoende in het licht van de afvalstroom die aanstaande is. Bovendien worden de zonnepanelen die daar nu belanden, gedowncycled, oftewel: ze belanden grotendeels in de shredder. Dat betekent dat de kritische grondstoffen die erin zitten voor altijd verloren gaan. Ons voorstel omvat het ontwikkelen van de technologieën om dat te vermijden, en dat binnen een volledig circulaire benadering. We gaan dus op zoek naar een end-to-endoplossing.’

TRL 6 tot 7
PHOTORAMA ontvangt een bijdrage van 8,3 miljoen euro uit het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie en heeft een totaalbudget van zo’n 10,3 miljoen euro. Het consortium telt 13 partners, waaronder bifa Umweltinstitut (Duitsland) Centre For Social Innovation (Oostenrijk), Dense Fluid Degreasing (Frankrijk), ENEL Green Power (Italië) en Maltha Glassrecycling (België). Het project startte april vorig jaar, en moet in april 2024 zijn afgerond. Dan zullen onder andere 2 pilotlijnen naar Technology Readiness Level (TRL) 6 tot 7 zijn gebracht.

Superkritische staat
Agraffeil: ‘Ons recyclingproces begint met het demonteren van externe componenten zoals junction boxes en aluminium frames. De tweede stap is delaminatie van de multi-gelaagde pv-sandwich. We ontwikkelen een unit waar die in wordt gevoerd en het glas, zonnecelfracties en backsheet worden gescheiden, terwijl daarbij kruisvervuiling wordt voorkomen. Dat doen we voor 2 soorten zonnepanelen: silicium-gebaseerde en dunnefilmzonnepanelen op basis van cigs-technologie, vandaar die 2 pilotlijnen. Bij de eerste worden de lagen gescheiden met behulp van een diamantdraadzaag en het gebruik van CO2 in een superkritische staat; een mechanisch en fluïde delaminatieproces dus. De cigs-zonnepanelen worden gescheiden door optische delaminatie, middels lichtflitsen.’

Lees hier het volledige artikel in de maart 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten