Solar Magazine - World Container Index voor transport containers op laagste niveau sinds vorig jaar zomer
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
World Container Index voor transport containers op laagste niveau sinds vorig jaar zomer
© Imagedesigner784 | Dreamstime.com

World Container Index voor transport containers op laagste niveau sinds vorig jaar zomer

Terwijl in China de coronabesmettingen en congestie in de havens toenemen en de oorlog van Rusland met Oekraïne voortduurt, heeft de World Container Index het laagste niveau sinds vorig jaar zomer bereikt.

​De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – daalde afgelopen week met maar liefst 3,8 procent tot 8.832,23 Amerikaanse dollar per 40-voets-container. Dat is nipt onder het niveau van half juli vorig jaar zomer, maar wel nog altijd 79 procent hoger dan in maart 2021. Sinds vorig jaar zomer was de index niet meer onder de grens van 9.000 Amerikaanse dollar gezakt.

Grootste daling
De grootste daling van de prijzen was zichtbaar op de route van Shanghai naar Los Angeles: met 7 procent – oftewel 811 Amerikaanse dollar – tot 10.154 Amerikaanse dollar. Op de route Shanghai-New York daalden de tarieven met 5 procent, oftewel 685 Amerikaanse dollar – tot 12.276 Amerikaanse dollar. Op de route Shanghai-Rotterdam was de daling 4 procent: 464 Amerikaanse dollar tot 12.221 Amerikaanse dollar.

Op de omgekeerde route – van Rotterdam naar Shanghai – stegen de prijzen juist met 3 procent tot 1.515 Amerikaanse dollar.

​Zonnepanelen
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. 

De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis met circa 10.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar, om in de eerste week van oktober 2021 het hoogste niveau ooit te bereiken van 14.807 Amerikaanse dollar. Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen tot bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud

Fulltime (40 uur) - 5667 KX Geldrop
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!