logo
wvhj2023
© Edwin Muller | Dreamstime.com
© Edwin Muller | Dreamstime.com
4 maart 2022

Prijs voor transport container met zonnepanelen naar laagste niveau sinds zomer

De prijs voor het transport van een container met zonnepanelen van China naar Rotterdam is naar het laagste niveau gezakt sinds vorig jaar zomer. De prijzen daalden afgelopen week met 5 procent tot 12.968 dollar.

De kosten voor het transport van een container met zonnepanelen uit China naar Nederland liggen desondanks nog altijd 58 procent hoger dan een jaar geleden en circa een factor 6 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Sinds half juli vorig jaar was de prijs echter niet meer onder de 13.000 Amerikaanse dollar gezakt. 

World Container Index
Op vrijwel alle belangrijke routes waren afgelopen week prijsdalingen zichtbaar. Op de route naar Rotterdam was de grootste daling zichtbaar, maar ook op de routes naar Amerika daalden de prijzen. Het transport van een container van Shanghai naar Los Angeles kost nu 10.986 Amerikaanse dollar en op de route Shanghai-New York 12.995 dollar.

De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – daalde met 2,1 procent tot 9.279,46 Amerikaanse dollar per 40-voets-container.

Prijsontwikkeling 
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. 

De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar, om in de eerste week van oktober 2021 het hoogste niveau ooit te bereiken van 14.807 Amerikaanse dollar. Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten