Solar Magazine - Liander en drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen sluiten contract voor aanleg stroomkabels
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander en drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen sluiten contract voor aanleg stroomkabels
© Alliander

Liander en drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen sluiten contract voor aanleg stroomkabels

Netbeheerder Liander en drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen hebben een meerjarig contract gesloten met aannemersbedrijven Van Gelder en Visser & Smit Hanab voor de aanleg van onder meer stroomkabels.

De aannemers gaan voor een periode van maximaal 8 jaar in 14 gemeenten in het noorden van Zuid-Holland gezamenlijk werkzaamheden uitvoeren aan het drinkwater-, gas- en stroomnet.

Europese aanbesteding
Voor de contracten heeft een Europese aanbesteding plaatsgevonden. Het werk dat de aannemers gaan uitvoeren, betreft zowel werkzaamheden voor het aansluiten van nieuwbouwwoningen en bedrijven als saneringen en aanpassingen van bestaande drinkwater-, gas- en elektriciteitsnetten.

De contracten bieden daarnaast ruimte om in de toekomst nauw samen te werken met andere infrabeheerders, zoals telecom, beheerders van warmtenetten en beheerders van het rioolnet.

Straat maar 1 keer open

De komende jaren komt er veel werk af op de netbeheerders en drinkwaterbedrijven. ‘We zijn bezig met de grootste verbouwing van Nederland’, zegt Frits Wolters, directeur strategisch resource- management bij Liander. ‘De hoeveelheid werk die door de energietransitie op ons afkomt is zo groot, dat we het werk met elkaar slim moeten organiseren. Een aannemer kan zijn mensen immers maar één keer tegelijk inzetten. Door werkzaamheden te combineren, voorkomen we dubbel werk en zetten we technisch personeel, dat al schaars is, efficiënt in. En door de straat maar 1 keer open te breken, beperken we ook de overlast voor bewoners tot een minimum.’

4.000 combi-aansluitingen
‘Met het realiseren van zo’n 4.000 combi-aansluitingen op jaarbasis, het aanleggen van het bijbehorende distributienetwerk en het vervangen van een deel van de bestaande ondergrondse infrastructuur, staan we aan de vooravond van een mooie opgave’, aldus aannemers Van Gelder en Visser & Smit Hanab. ‘Doordat we als aannemers al tijdens de ontwerpfase worden ingeschakeld, kunnen we vroegtijdig de benodigde uitvoeringscapaciteit reserveren. Daardoor zijn we in staat om een betrouwbare planning af te geven. Daarnaast biedt het ons de gelegenheid om onze uitvoeringsexpertise in het ontwerp te verwerken waardoor we de werkzaamheden straks snel, efficiënt en in één keer goed kunnen uitvoeren.’

Samenwerkingsverband Structin
De contracten met de aannemers zijn afgesloten voor 4 jaar, maar kunnen daarna nog 4 keer met een jaar worden verlengd. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude. Namens Dunea, Oasen en Liander wordt het werk gecoördineerd door het samenwerkingsverband Structin.

De aannemers nemen in hun werk ook een groot deel van de voorbereidende werkzaamheden voor hun rekening. Daarbij gaat het onder andere om de engineering voor de uitvoeringsfase, het aanvragen van vergunningen en het opstellen van een verkeersplan. Ook het informeren van de klanten en de omgeving wordt straks door de aannemers zelf gedaan. Deze taken waren eerder nog belegd bij de drinkwaterbedrijven en de netbeheerder. Het voordeel van deze manier van werken is dat taken zoveel mogelijk uitgevoerd worden door de partij die het meeste zicht heeft op het werk.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!