logo
wvhj2023
© TPSolar
© TPSolar
17 maart 2022

Miro Zeman van TU Delft wint filmprijs met documentaire over zonne-energie

Professor Miro Zeman van de TU Delft heeft de filmprijs Groene Reiger gewonnen. De award werd toegekend aan zijn minidocumentaire over energietransitie en meer bijzonder zonne-energie.

In de docu weidt Zeman uit over zijn wetenschappelijke droom en hoe die te vervullen in het gloednieuwe Electrical Sustainable Power Laboratory (ESP Lab) waarin het Nederlandse elektriciteitsnet klaargestoomd wordt voor de toekomst.

Goud en groen
De Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan de beste in opdracht gemaakte films. De Groene Reiger is nog nét wat specialer, omdat de makers extra jong zijn. 

De prijswinnende film Miro Zeman: A story of enlightenment ging vorig jaar in première in bijzijn van onder meer Dilan Yeşilgöz-Zegerius die toen nog staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat was en Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans bij de Europese Commissie.

Zon, zon, zon
In de documentaire geeft hoogleraar Miro Zeman zijn visie op het versnellen van de energietransitie. ‘Een duurzame stroomvoorziening begint met het opwekken van voldoende groene stroom,’ legt Zeman uit. ‘Daarbij speelt de zon, die in de documentaire als leidraad fungeert, een belangrijke rol. Een van die slimme innovaties waaraan in het ESP Lab gewerkt wordt, is het toevoegen van een stukje intelligentie aan zonnecellen om een maximale energieopbrengst te bereiken onder sterk wisselende schaduwwerking. Maar we ontwerpen in het ESP Lab bijvoorbeeld ook toekomstbestendige componenten (denk aan nieuwe hoogspanningskabels en vermogenselektronica) voor het veilig en zonder verliezen transporteren van groene elektriciteit. En wat te denken van onze Digital Twin – een grote computersimulatie waarmee we de betrouwbaarheid en veiligheid van het huidige en het toekomstige net testen? Dat een documentaire – waarin ik dit verhaal begrijpelijk probeer uit te leggen – vervolgens een belangrijke filmprijs wint, is toch wel een kroontje op mijn academische werk.’

Filmmaker
Sven Peetoom, een jonge filmmaker uit Rotterdam onder wiens verantwoordelijk de eindregie viel, woonde de uitreiking – vanwege een theaterproject in Zwitserland – digitaal bij. Peetoom: ‘Ongelooflijk eervol dat onze wetenschappelijke documentaire een Groene Reiger heeft gewonnen. En uiteraard nooit gedacht dat we daarmee überhaupt konden opboksen tegen een prachtige, waardevolle duurzaamheidsfilm van een bedrijf als Albert Heijn of een bewustwordingscampagne over eenzaamheid ten tijde van COVID-19. Daarnaast – en dat wil ik niet onbenoemd laten – heb ik enorm genoten van de samenwerking met Miro Zeman. Het feit dat wij – om half zes ’s ochtends in natuurgebied Delftse Hout – naar de zonsopkomst hebben gekeken, zal ik nóóit vergeten. Dat was echt een magisch moment.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten