logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
15 maart 2022

Vlaanderen verhoogt jaarlijkse doelstelling zonnepanelen van 300 naar 450 megawatt, subsidie warmtepomp omhoog

Minister van Energie Zuhal Demir heeft bekendgemaakt dat Vlaanderen de jaarlijkse ambitie voor zonne-energie verhoogt van 300 naar 450 megawatt. Ook gaat de premie voor isolatie en warmtepompen omhoog.

Voor de uitrol van windmolens op land wordt de doelstelling verhoogd van 100 naar 150 megawatt per jaar. Dat alles heeft de Vlaamse regering bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Daar presenteerde ze een reeks maatregelen om de stijgende energierekening van Vlamingen, als gevolg van de oorlog die Rusland in Oekraïne is gestart, te dempen.

Zonneplan
Een van de maatregelen is het verhogen van de ambitie voor de uitrol van zonnepanelen. In het Vlaamse Zonneplan – en ook in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 – is de ambitie vastgelegd om jaarlijks 300 megawatt (red. omvormervermogen) zonnepanelen uit te rollen tot en met 2024, en vanaf 2025 jaarlijks 318 megawatt. Dit zou moeten leiden tot een opgesteld vermogen van 6,7 gigawatt zonnepanelen in 2030.

De ambitie wordt nu dus verhoogd naar een installatieniveau van 450 megawatt per jaar.

Renovatie en isolatie
Verder heeft de regering bekendgemaakt het in 2022 en 2023 beschikbare subsidiebudget voor renovatie, isolatie, warmtepompen en hernieuwbare energie te verhogen van 440 naar 658 miljoen euro.

Subsidie renovatie omhoog
De subsidie voor renovatie wordt verhoogd van 25 naar 35 procent en maximaal 17.500 euro voor de middeninkomens. De lage inkomens kunnen hierdoor 50 procent in plaats van 35 procent van hun renovatiekosten terugkrijgen tot een maximum van 25.000 euro.

De gesubsidieerde renovatiemaatregelen betreffen onder meer isolatie en het plaatsen van dubbel glas. Eerder werd al bekend dat Vlaanderen per 1 oktober 2022 de Vlaamse energie- en woonpremies samenvoegt tot één premie: de ‘Mijn VerbouwPremie’. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) past deze week nog de simulator van de Mijn Verbouwpremie aan om de beschikbare subsidie voor Vlamingen inzichtelijk te maken.

Subsidie warmtepomp naar 2.000 en 3.000 euro
Ook de subsidies voor warmtepompen worden aangepast. De premie voor een hybride warmtepomp gaat van 1.500 naar 2.000 euro en voor een standaardwarmtepomp van 2.250 naar 3.000 euro.

Minister Demir: ‘Sneller van het gas’

‘De situatie in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar we zijn ten opzichte van dictators als Poetin. Of we het nu willen of niet, door onze afhankelijkheid van Russisch gas financieren we mee Poetins oorlogsmachine. Voor onze eigen veiligheid, onze portefeuille en het klimaat moeten we ons gasgebruik drastisch verlagen’, is minister van Energie Zuhal Demir duidelijk over het belang van verduurzaming.

‘In één klap gaan we sneller van het gas af, isoleren we beter onze gebouwen en beschermen we de portefeuille van onze middenklasse’, vervolgt Demir. ‘Vlaanderen is klein maar maakt een groot verschil. We gaan investeren in een lager energieverbruik en lokale energieproductie voor de mensen interessanter en gemakkelijker maken. En we gaan tegelijk de uitrol van hernieuwbare energie versnellen om ons minder afhankelijk te maken van gas.’

‘We staan voor moeilijke tijden, maar de Vlaamse Regering neemt haar verantwoordelijkheid en heeft specifiek aandacht voor de middenklasse”, besluit de minister.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten