logo
wvhj2023
© EnergyVille
© EnergyVille
15 maart 2022

ENGIE en EnergyVille sluiten 3-jarige samenwerkingsovereenkomst

ENGIE heeft een 3-jarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend met EnergyVille waarmee de krachten gebundeld worden in projecten rond energie-efficiëntie, slimme netten, hernieuwbare energie, waterstof en groen gas.

Energyville is het energie-expertisecentrum van de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt. Doel van de samenwerking met ENGIE is het identificeren, opschalen en uitrollen van concrete oplossingen om de transitie naar een koolstofneutrale toekomst te versnellen.

Zonne-energie
Na eerdere succesvolle samenwerkingen rond onder andere zonne-energie, elektrische netten, batterijopslag en residentiële energietoepassingen gaan experts van ENGIE Laborelec samen met internationale ENGIE-onderzoekers en wetenschappers van de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt bestuderen hoe het energieverbruik van residentiële woningen, gebouwen en de industrie verminderd kan worden.

Ook wordt gekeken naar hoe het elektriciteitsnet aangepast kan worden in functie van steeds meer hernieuwbare energie, en hoe technieken voor CO2-captatie en groene gassen zoals waterstof een rol gaan spelen in de energie- en warmtevoorziening van de industrie.

Papierwerk vermijden
‘ENGIE werkt via ENGIE Laborelec al lang succesvol samen met EnergyVille, dat over het ganse palet van energietechnologieën aan de spits staat en daarnaast ook via zijn geavanceerde modellen op een grondig-wetenschappelijke manier de verschillende mogelijke toekomsten van een duurzaam energiesysteem kan verkennen’, verduidelijkt Gerrit Jan Schaeffer, algemeen directeur van EnergyVille. ‘De succesvolle Belgische samenwerking heeft ENGIE recent zelfs doen beslissen om ook zijn buitenlandse expertisecentra aan boord te brengen. Door deze structurele samenwerkingsovereenkomst kunnen we onderzoek aanzienlijk versnellen: in plaats van project per project te bekijken wat nodig is, kunnen we nu behoorlijk wat papierwerk vermijden en daardoor veel sneller schakelen. Ook de regelluwe zone in Genk, die gecoördineerd wordt door EnergyVille, speelt een belangrijke rol in dit opschalingsproces. Hiermee kunnen we op grote schaal en met echte eindgebruikers technologieën nog uitgebreider testen en optimaliseren.’

‘België beschikt over een belangrijke expertise op het vlak van energiesystemen en -technologieën’, vult Thierry Saegeman aan, countrymanager van ENGIE in België. ‘Die expertise hebben we onder andere te danken aan de historische, structurele samenwerking tussen de energiesector en de academische wereld, die het mogelijk maakt om de recentste wetenschappelijke inzichten snel en doelgericht te toetsen aan de praktijk op het terrein. ENGIE wil een voortrekkersrol spelen in de energietransitie naar een koolstofneutrale toekomst en ontwikkelt daarom voortdurend innovatieve oplossingen om het energieverbruik van zijn residentiële, professionele en industriële klanten te optimaliseren en te vergroenen. Dankzij de samenwerking met EnergyVille kunnen we succesvolle nieuwe technologieën sneller identificeren, opschalen en naar de markt brengen en zo de energietransitie versnellen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten