logo
wvhj2023
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
11 maart 2022

Nederland gaat btw op stroom en gas verlagen van 21 naar 9 procent

Om de voortdurende stijging van de energierekening voor Nederlanders te verzachten, gaat het kabinet tijdelijk de btw op stroom en gas verlagen van 21 naar 9 procent. Ook de accijns op benzine en diesel gaat omlaag.

In België werd nog voor de start van de oorlog door Rusland tegen Oekraïne al besloten om de btw op stroom te verlagen naar 6 procent. Ook de Nederlandse overheid gaat nu overstag op het moment dat er maar geen einde lijkt te komen aan de stijgende energieprijzen.

Niet voor iedereen 
Om de gevolgen van de stijgende energiekosten te dempen, stelt het Nederlandse kabinet een reeks maatregelen voor om de tegemoetkoming voor mensen die het meest in de knel komen te verhogen door het btw-tarief op energie te verlagen, de accijns op benzine en diesel te verlagen en versneld in te zetten op energiebesparende maatregelen voor kwetsbare huishoudens.

Het kabinet stelt gezien de huidige omstandigheden en het collectieve welvaartsverlies, de effecten van de stijgende energierekening niet voor iedereen te kunnen compenseren. Het tijdelijke maatregelenpakket heeft bovendien gevolgen voor de begroting. Met dit extra pakket is in totaal 2,8 miljard euro gemoeid.

6 maanden
Het kabinet wil de btw op energie – aardgas, elektriciteit en stadsverwarming – voor een periode van 6 maanden met 12 procent verlagen.

Door deze maatregel daalt de energierekening volgens de regering met 10 procent. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik levert dit een verlaging van de energierekening in 2022 op van ongeveer 140 euro; oftewel ruim 20 euro per maand.

Het kabinet is in gesprek met de energiesector om het effect van de verlaging zo snel mogelijk bij huishoudens terecht te laten komen. De kosten van de maatregelen bedragen 1,1 miljard euro.

Benzine en diesel
Verder wil het kabinet ook de accijns op benzine en diesel per 1 april met 21 procent verlagen.

Als gevolg daarvan daalt het accijnstarief van benzine met 17,3 cent per liter en het accijnstarief van diesel met 11,1 cent. De verlaging van de accijnzen geldt voor 9 maanden en leidt tot een budgettaire derving voor het kabinet van 1.026 miljoen euro. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten