logo
wvhj2023
© HVC
© HVC
10 maart 2022

Eigen Huis: gemeenten scoren onvoldoende voor bewonersparticipatie bij wind- en zonneparken

De Nederlandse gemeenten scoren een zware onvoldoende voor bewonersparticipatie bij grootschalige woningbouw, de bouw van windmolens, zonneparken en de aanleg van wegen of ondergrondse leidingen.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder ruim 7.300 huiseigenaren.

Cijfer 4,7
Huiseigenaren geven lokale overheden het cijfer 4,7. Eigen Huis roept gemeenten op om snel serieus werk te maken van participatietrajecten en deze in de te sluiten coalitieakkoorden te verankeren.

Verreweg de meeste woningbezitters voelen zich onvoldoende geïnformeerd en betrokken bij veranderingen in hun woonomgeving. Een derde voelt zich hierbij wel voldoende betrokken. Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft te maken gehad met een besluit dat het aanzien of het karakter van hun buurt verandert. De mate van participatie bleef daarbij volgens het onderzoek vaak steken bij beloften die gemeenten maar zelden waarmaken. 

Zelden goede alternatieven
Zo bieden gemeenten in de ogen van de respondenten zelden goede alternatieven voor aangekondigde bouwplannen. De waardering hiervoor blijft steken bij een schamele 3,1. Lage waarderingscijfers zijn er ook voor de effectrapportages voor omwonenden alsook tijdige en heldere communicatie van de gemeente.

Huiseigenaren zijn wel zeer betrokken bij hun leefomgeving: 94 procent wil worden geïnformeerd over plannen, 87 procent wil daarover worden geraadpleegd. 7 op de 10 willen meedenken over oplossingen en ruim de helft wil actief samenwerken met de gemeente. Participatie is bij de gemeenteraadsverkiezingen daarom voor veel kiezers een belangrijk thema. Voor 77 procent  van de huiseigenaren is een politieke partij die communiceert en luistert naar haar inwoners een belangrijke factor bij de stemkeuze. Voor 26 procent is dit zelfs doorslaggevend. 

Minieme verbetering
De onderzoeksresultaten zijn overigens een minieme verbetering vergeleken met het eerste participatieonderzoek van Vereniging Eigen Huis uit 2018. Destijds waardeerden huiseigenaren hun gemeenten met gemiddeld een 4,4 voor de mate waarin zij werden betrokken bij grootschalige bouwplannen. Op geen enkel punt haalden gemeenten een voldoende. Dat is ook deze keer het geval.

Onderwerp | Gemeenteraadsverkiezingen

2018

2022

Tevreden over mate waarin u betrokken wordt

4,4

4,7

De gemeente is vroeg genoeg met omwonenden in gesprek gegaan

4,0

3,8

Communicatie van gemeente is begrijpelijk

4,6

4,5

Communicatie van gemeente is volledig

4,1

4,0

Samen met bewoners zijn alternatieven overwogen

3,6

3,1

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten