Solar Magazine - 33 procent van Nederlanders die een woning koopt, installeert zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
33 procent van Nederlanders die een woning koopt, installeert zonnepanelen
© Hilda Weges | Dreamstime.com

33 procent van Nederlanders die een woning koopt, installeert zonnepanelen

33 procent van de Nederlanders die een woning koopt, installeert zonnepanelen. Daarmee is het de populairste verduurzamingsmaatregel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

78 van de nieuwe woningeigenaren voert een of meerdere verduurzamingsmaatregelen uit. Na zonnepanelen zijn kleinere verduurzamingsmaatregelen zoals led-lampen en tochtstrips (32 procent) het populairst, gevolgd door isolatieglas (27 procent). Warmtepompen en zonneboilers zijn met respectievelijk 13 en 3 procent het minst populair.

Actiever gesprek
Het initiatief om over deze maatregelen te spreken met professionals ligt vooral bij de koper zelf, blijkt uit het onderzoek ‘Energieadvies bij aankoop van een woning’. Het onderzoek is uitgevoerd bij 628 respondenten die vanaf 2020 een woning hebben gekocht.

De aankoop van een huis is een natuurlijk moment om de energiezuinigheid van een woning aan te pakken. Huizenkopers nemen veelal zelf het initiatief om over mogelijke verduurzamingsmaatregelen te praten met hypotheekadviseurs, makelaars, bouwkundigen, aannemers en energieadviseurs. Het percentage kopers dat verduurzamingsmaatregelen neemt, zou volgens Eigen Huis mogelijk nog hoger kunnen liggen als de dienstverleners rondom de aankoop zelf actiever het gesprek aan zouden gaan over de verduurzamingsmogelijkheden.

Bereidheid  toegenomen
De bereidheid van huizenkopers om hun nieuwe woning te verduurzamen, is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Uit eerder onderzoek van de vereniging in 2019 bleek dat 60 procent verduurzamingsmaatregelen nam, dit percentage is in 2022 opgelopen naar 78 procent. Ruim 80 procent van de ondervraagden is tevreden over gevoerde verduurzamingsgesprekken. Een kleine 50 procent van de respondenten laat weten dat de adviesgesprekken zelfs doorslaggevend waren om te gaan verduurzamen.

De verduurzamingsmaatregelen worden voornamelijk betaald met eigen (spaar)geld. Voor grotere verduurzamingsmaatregelen, zoals de aanschaf van een warmtepomp en het isoleren van de woning, gebruikte 12 procent eigen geld in combinatie met een subsidie.

Bekijk een overzicht van zonnepanelen die te koop zijn in de Benelux hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative voor Nederland

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!