Solar Magazine - Liander: stroomnet Noord-Veluwe grotendeels vol, ook nieuwe knelpunten in Gelderland en Friesland
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: stroomnet Noord-Veluwe grotendeels vol, ook nieuwe knelpunten in Gelderland en Friesland
© Liander

Liander: stroomnet Noord-Veluwe grotendeels vol, ook nieuwe knelpunten in Gelderland en Friesland

Het stroomnet in Nunspeet en Elburg is vol. Nieuwe klanten die stroom willen afnemen, moeten wachten tot de netcapaciteit is uitgebreid. Netbeheerder Liander meldt ook nieuwe problemen in Friesland en Gelderland.

Ook voor de levering van elektriciteit in een deel van de gemeente Oldebroek is de maximale capaciteit bereikt. Pas als het stroomnet is uitgebreid, kan de netbeheerder grootverbruikers van elektriciteit – zoals supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken – die zich in de Noord-Veluwe willen vestigen of meer elektriciteit willen afnemen, in hun vraag voorzien. Voor de al bij de netbeheerder bekende woningbouwplannen is capaciteit gereserveerd. De ontwikkelingen hebben ook geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen.

Congestiemanagement
Het elektriciteitsstation Nunspeet is het station dat een groot deel van Noord-Veluwe van elektriciteit voorziet. De knelpunten op dit station en onderliggende stations – regelstation Hoge Enk en schakelstation De Koekoek – raken de gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet. Liander stelt dat het tempo van ontwikkelingen in deze gemeenten sneller gaat dan de geplande netverzwaringen. Dit komt onder andere door de sterke groei in nieuwe aanvragen, uitbreidingswensen van bestaande bedrijven en de grote woningbouwopgave. Daardoor is de maximale capaciteit van het station sneller bereikt dan verwacht.

Liander is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van congestiemanagement. Daarbij vraagt de netbeheerder aan de grootste verbruikers van elektriciteit om hun piekverbruik op een later moment te plannen of eigen energiebronnen in te zetten. Naar verwachting wordt in de loop van april duidelijk of dit nog extra ruimte op het net kan opleveren, al is de kans klein volgens Liander, gezien het beperkt aantal grootverbruikers in het gebied dat in aanmerking komt voor deze bijdrage aan de oplossing.

Rode schaarstegebieden
​​De netbeheerder meldt nog meer problemen. Voor de volgende locaties doet Liander namelijk een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet altijd geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan. Het gaat om 3 locaties voor opwek.

  • Friesland: Beetsterzwaag (teruglevering), Kollum (verbruik) en Surhuisterveen (verbruik en teruglevering).
  • Gelderland: Ede (verbruik), Hattem (verbruik) en Wijchen (verbruik en teruglevering).

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Innovi Dak zoekt:

Magazijnmedewerker/inkoper

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
Zonnefabriek zoekt:

Installateur Zonnepanelen

32-40 uur - Dordrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!