Solar Magazine - Stormen zorgen voor recordproductie windmolens, ook zonnepanelen pieken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stormen zorgen voor recordproductie windmolens, ook zonnepanelen pieken

Stormen zorgen voor recordproductie windmolens, ook zonnepanelen pieken

Nederland heeft in de maand februari door de verschillende stormen een recordhoeveelheid windenergie geproduceerd. In de laatste 2 dagen van de maand piekte bovendien de stroomproductie van zonnepanelen.

De totale productie van hernieuwbare energie lag in februari 24 procent hoger dan vorig jaar. Nog nooit eerder was het aandeel hernieuwbaar in de stroomproductie zo hoog als afgelopen maand. Het kwam uit op 44 procent. Fors meer dan de 30 procent van vorig jaar februari. De windproductie was de grootste leverancier. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

15 procent totale elektriciteitsverbruik
Op 27 en 28 februari produceerden de zonnepanelen per dag zelfs meer zonne-energie dan de topdag in hartje zomer 2019, te weten bijna 500.000 megawattuur per dag. Dat was 15 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland en 3 procent van het finale energieverbruik.

De hoge zonne-energieproductie van afgelopen maand had 2 oorzaken. Er was op deze februaridagen veel zon en er liggen nu 3 keer zoveel zonnepanelen als in de zomer van 2019.
Het absolute dagrecord aan zonne-energie is nog wel van 1 juni 2021. Toen werd er 800.000 megawattuur opgewekt. De verwachting is dat de records dit jaar weer gebroken worden.

Windmolens produceerden afgelopen maand 3,6 terawattuur. Dat is 1,5 keer wat de Nederlandse huishoudens aan stroom nodig hebben. De zonproductie verdubbelde naar ruim 0,5 terawattuur. Onderstaande tabel bevat het percentage stroom per technologie voor de maand februari 2022.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

56,1 procent

Wind-op-land

18,3 procent

Wind-op-zee

11,3 procent

Biomassa

8,2 procent

Zon-pv

5,9 procent

Waterkracht

0,1 procent

Storm
Tijdens een storm worden windmolens soms uit veiligheidsoverwegingen stilgezet. Omdat het tussen de februaristormen hard bleef waaien, werd er toch veel energie geoogst. Voor wind op land was het dubbel zoveel als februari vorig jaar, terwijl het opgestelde vermogen ‘slechts’ 20 procent hoger lag.

Tijdens storm Eunice, die op 19 en 20 februari over het land raasde, werden bijna alle windmolens op zee en op land in de veiligheidsstand gezet. Soms wel 10 tot 12 uur. Normaal wordt de stilstand in de ene regio opgevangen door goede productie in een andere regio. Tijdens het afschakelen door Eunice moesten de gas- en kolencentrales echter flink bijspringen, zoals te zien in onderstaande grafiek.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Innovi Dak zoekt:

Magazijnmedewerker/inkoper

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
Duramotion zoekt:

Telefonist(e) / receptionist(e)

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!