logo
wvhj2023
hero-image
4 februari 2022

Nederland produceert in grijs januari met ‘dunkelflaute’ 14 procent meer duurzame energie

Ondanks het grijze karakter van januari en een aantal dagen van ‘dunkelflaute’ zonder wind, heeft Nederland 14 procent meer hernieuwbare energie geproduceerd. Zonnepanelen kenden een aandeel van 2,7 procent.

Gemiddeld scheen de zon in januari minder. Volgens het KNMI 43 uur waar het normaal 67 uur is. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl

Winterrecord zonnepanelen
De in Nederland opgestelde zonnepanelen zorgden op 30 januari voor een winterrecord dat bijna even hoog was als het zomerrecord uit 2018.

Dat was vooral te danken aan de grote hoeveelheid zonnepanelen die er inmiddels ligt, gecombineerd met een paar heldere dagen. De 22.000 megawattuur stroom die de zonnepanelen op 30 januari leverden, dekten bijna 7 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik die dag.

Geen record met Corrie
Een van die winderige dagen, 29 januari, leverde een nieuwe mijlpaal voor windmolens op. Ze produceerden toen een recordhoeveelheid van 143.000 megawattuur stroom. Naar schatting goed voor 42 procent van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik op die zaterdag.

Op 31 januari deed storm Corrie het nog een keer stevig over met een opbrengst van 137.000 megawattuur, ondanks dat tijdens deze storm een aantal windparken tijdelijk moest worden afgeschakeld. Windenergie leverde die dag naar schatting 35 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag, waarbij aangetekend dat de elektriciteitsvraag op maandag altijd hoger is dan in het weekend.  

Warmtepompen weinig in actie
Biomassa nam deze maand iets meer dan de helft van de hernieuwbare-energieproductie voor zijn rekening. Omdat het niet erg koud was, kwamen de warmtepompen volgens de onderzoekers weinig in actie. Toch lag ook de productie uit deze bron 10 procent hoger dan vorig jaar.

Van 26 naar 30 procent
Onderstaande tabel bevat het percentage stroom per technologie voor januari 2022. 30,4 procent van alle Nederlandse stroom was in Nederland afkomstig van duurzame energiebronnen, vorig jaar was dat 30 procent.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

69,6 procent

Wind op land

10,2 procent

Biomassa

9,2 procent

Wind op zee

8,2 procent

Zonnepanelen

2,7 procent

Waterkracht

0,1 procent

Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen: warmte (55 procent), transport (25 procent) en stroom (20 procent). Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL verwacht dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten