Solar Magazine - Verschillende energieleveranciers voor consumenten ook mogelijk zonder extra meters
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Verschillende energieleveranciers voor consumenten ook mogelijk zonder extra meters
© Oleksander Tkachenko | Dreamstime.com

Verschillende energieleveranciers voor consumenten ook mogelijk zonder extra meters

Eén huishouden met meerdere energieleveranciers blijkt mogelijk doordat apparaten in en om het huis – zoals elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen – automatisch verbruiksdata kunnen doorgeven.

Bij het doorgeven van de verbruiksdata is geen verdere actie nodig door de consument. De eigenaar heeft daarbij via een all-in-leaseconstructie – aanschaf, onderhoud en energieverbruik in één – goedkoper en gemakkelijker plezier van zijn apparaat. De energierekening gaat naar de aanbieder van de constructie die daardoor meteen de prikkel heeft om het apparaat zo energiezuinig mogelijk te maken. Dat blijkt uit een experiment dat Liander, namens alle netbeheerders, het afgelopen kalenderjaar heeft uitgevoerd met diverse energiebedrijven, leasemaatschappijen, laadpaalbeheerders en hun klanten. Aan het experiment namen onder andere energiebedrijven ENGIE en EnergyZero, laadpaalbeheerders EV-Box, Awesems Nederland, PowerD en Shell Recharge Solutions en de leasemaatschappijen Arval, LeasePlan en Athlon deel.

Afrekening
Via de proef is duidelijk geworden dat consumenten profiteren van nieuwe energiediensten en scherpere tarieven krijgen. Een positieve uitkomst, omdat de meeste consumenten geen trek hebben in het aanschaffen van extra energiemeters vanwege de kosten en ruimtegebrek in de meterkast.

Binnen dit experiment ging het om leaseauto’s. Ongeveer 50 mensen deden mee, verspreid over diverse laadpaalbeheerders. Zij hadden thuis al een laadpaal met een gecertificeerde energiemeter. De resultaten laten zien dat de verbruiksdata die direct via het laadpunt worden uitgelezen van vergelijkbare kwaliteit zijn als de meetdata afkomstig uit de elektriciteitsmeter. Dit bewijst dat deze data ook bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld de afrekening van elektriciteitsverbruik. Deze methode van afrekenen biedt volgens Liander vergaande mogelijkheden voor bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen en eventueel ook voor koelkasten en wasmachines.

Wind- of zonne-energie
‘We wilden proposities mogelijk maken waarbij de stroom voor elektrische auto’s geleverd wordt op momenten dat er veel wind- of zonne-energie beschikbaar is’, stelt Lucien Joppe van slimladen-bedrijf PowerD. ‘Ook kan de factuur over het stroomverbruik voor het opladen van de leaseauto direct naar de werkgever. De autogebruiker hoeft niet meer te declareren. Dat scheelt een hoop administratiewerk.’

Arjos Bot van leasemaatschappij Arval voegt toe: ‘We hebben in dit experiment geleerd dat we grip op de kosten kunnen krijgen door een totaalpakket aan te bieden: een elektrische auto opladen met duurzame stroom tegen een vaste kilowattuurprijs. Deze nieuwe kennis helpt ons bij het ondersteunen van klanten die willen overstappen op een volledig elektrisch wagenpark.’

Aanpassing Energiewet nodig
Liander benadrukt dat belangrijk is dat de nieuwe Energiewet de mogelijkheid biedt om ook andere partijen de bevoegdheid te geven de metingen voor bepaalde afrekeningen te doen; bijvoorbeeld laadpaalbeheerders. Onder de huidige wet zijn de – meetbedrijven van de – energieleveranciers hiervoor verantwoordelijk. De nieuwe Energiewet biedt kans om dit aan te passen. Daarom worden de resultaten van dit experiment gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature binnendienst Projectmanager / Werkvoorbereider (€ 3.500 - € 4.500)

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662NE, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!