logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
1 maart 2022

Groen licht ACM voor CO2-prijsafspraken bij inkoop- en investeringsbeslissingen netbeheerders

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft groen licht gegeven aan 2 initiatieven waarbij concurrerende bedrijven samenwerken. Een daarvan betreft CO2-prijsafspraken tussen netbeheerders.

Het eerste initiatief gaat over het gezamenlijk inkopen door bedrijven en instellingen van elektriciteit uit een windmolenpark. Het andere initiatief gaat over het afspreken door netbeheerders van dezelfde CO2-prijs in de rekenmodellen voor investeringen in de elektriciteitsnetten.

Leidraad
De ACM heeft bij de beoordelingen van de 2 initiatieven de ‘concept leidraad duurzaamheidsafspraken’ toegepast. Netbeheerders moeten in de komende jaren veel investeren in de gas- en elektriciteitsnetten. Bij het aanleggen en beheren, maar ook bij het gebruik van de netten, komt veel CO2 vrij. Door anders te investeren, kan de CO2-uitstoot beperkt worden.

De netbeheerders mogen nu een gezamenlijke CO2-prijs afspreken bij inkoop- en investeringsbeslissingen. De afgesproken startprijs van 50 euro per ton in 2021 en voorziene verhogingen, leiden volgens de ACM niet tot een merkbaar effect op de kosten en daarmee de tarieven van netbeheerders. De ACM, die het initiatief ook toetste aan de Mededingingswet, vindt het belangrijk dat de netbeheerders een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame economie die voldoet aan de klimaatdoelstellingen. De ACM heeft nu bepaald dat de samenwerking in aanmerking komt voor een uitzondering op het kartelverbod.

Aanleggen
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Bedrijven mogen samenwerken om duurzame doelen te halen. De Mededingingswet biedt die ruimte ook. Wij kijken graag mee als bedrijven met vragen zitten over dit soort samenwerkingen. Inmiddels zijn al verschillende partijen naar ons toe gekomen met initiatieven die bijdragen aan de transitie naar duurzame energie en andere duurzaamheidsdoelen. Dat juichen we toe.’

De CO2-prijs wordt door de netbeheerders volgens een groeimodel verhoogd waarmee die in lijn blijft met de huidige prijs voor een ton CO2 in het Europees systeem voor CO2-emissiehandel (EU-ETS). Bij de verhogingen van de CO2-prijs baseren de netbeheerders zich op de meest recente milieuprijzen die het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rekenen voor een ton CO2. Voor 2022 is de prijs al verhoogd naar 100 euro per ton CO2.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten