Solar Magazine - Raad van State vernietigt dwangsom, aanleg zonnepark Harderwold kan door
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Raad van State vernietigt dwangsom, aanleg zonnepark Harderwold kan door
© ROM3D

Raad van State vernietigt dwangsom, aanleg zonnepark Harderwold kan door

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een last onder dwangsom van de provincie Flevoland aan Harderwold Management vernietigd. Daarmee kan de bouw van zonnepark Harderwold door.

Enkele jaren geleden was het zonnepark ook al onderdeel van een rechtszaak. Voor de komst van het zonnepark wordt golfbaan Golf4all in Harderwijk omgebouwd. De rechter hield destijds de omgevingsvergunning voor het realiseren van het zonnepark golfbaan Harderwold echter in stand, door de bezwaren van de eigenaren van de nabijgelegen recreatiewoningen niet-ontvankelijk te verklaren.

Last onder dwangsom
Harderwold Management heeft een onherroepelijke omgevingsvergunning voor de aanleg van een zonnepark op het voormalige golfterrein aan de Pluvierenweg in Zeewolde. Het bedrijf voert voor de realisatie ontgrondingswerkzaamheden uit.

De provincie Flevoland had het bedrijf een last onder dwangsom opgelegd van maximaal 200.000 euro vanwege overtreding van de Ontgrondingenwet. Dit omdat het bedrijf geen ontgrondingsvergunning had aangevraagd voor de graafwerkzaamheden.

3 meter
Harderwold Management is op de locatie van het zonnepark een waterpartij aan het verbreden en verdiepen. Omdat voor dit deel van de ontgronding de diepte van 3 meter zal worden overschreden, geldt hiervoor volgens het college een verbod om zonder ontgrondingsvergunning te ontgronden.

Omdat aan Harderwold Management voor het bouwen van het zonnepark een omgevingsvergunning is verleend, geldt het verbod om zonder omgevingsvergunning te ontgronden volgens de voorzieningenrechter niet. Die is bovendien niet overtuigd van het argument van de provincie dat vanwege de ontgronding van de waterpartij de ontgronding voor de bouw van het zonnepark ook vergunningplichtig is. Bovendien heeft Harderwold Management tijdens de rechtbankzitting verklaard dat de ontgronding van de waterpartij een ondergeschikt deel van het project is en niet dieper zal zijn dan 3 meter.

Om die reden schrapt de voorzieningenrechter de last onder dwangsom. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland wordt bovendien veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Energiebedrijf Vrijopnaam zoekt:

(junior) Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Noord-Brabant (Tilburg/Breda)
SolarNRG zoekt:

Junior Beheerder Onderhoudscontracten

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!