logo
wvhj2023
Badboo | Dreamstime.com
Badboo | Dreamstime.com
22 februari 2022

Limburg: laatste 10 gemeenten sluiten zich aan bij ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoed

De provincie Limburg is een ontzorgingsprogramma voor kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren gestart, waarbij 4 van de 14 Limburgse gemeenten zijn aangesloten. De andere 10 volgen nog dit jaar.

Het programma loopt tot 1 januari 2024. Vastgoedeigenaren met maatschappelijk vastgoed kunnen gedurende de looptijd van het programma kosteloos ontzorgd worden wanneer zij het vastgoed verduurzamen. Hiervoor worden diverse duurzaamheidscoaches en projectfacilitators beschikbaar gesteld.

Portefeuilleroutekaart
Eerder deze maand werd al bekend dat de landelijke steun voor het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed, waarmee provincies kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren helpen bij het verduurzamen van hun gebouwen, wordt uitgebreid.

Afhankelijk van de behoefte en de vraag van de vastgoedeigenaar, bieden de duurzaamheidscoaches en projectfacilitators ondersteuning bij de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. Zij kunnen onder meer een portefeuilleroutekaart, een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan of een energiescan maken. Daarnaast kunnen de ondersteuners de financieringsmogelijkheden in kaart brengen. De duurzaamheidsmaatregelen worden echter niet gefinancierd uit het ontzorgingsprogramma.

4 van de 14
Kleine gemeenten met minder dan 25.000 inwoners zijn een belangrijke doelgroep van het programma; deze gemeenten bezitten namelijk vaak een groot deel van het maatschappelijk vastgoed. Op dit moment hebben 4 van de 14 kleine Limburgse gemeenten een intentieverklaring ondertekend. Het is de verwachting dat de overige 10 gemeenten zullen volgen.

Duurzaamheidscoaches hebben recentelijk gesprekken gevoerd met de gemeenten. Daaruit is gebleken dat gemeenten behoefte hebben aan ondersteuning en ontzorging bij het verduurzamingsproces. Zo wordt samen de vastgoedportefeuille in kaart gebracht en van daaruit wordt een stappenplan gemaakt. Ook is duidelijk dat hulp bij het bestuurlijk besluitvormingsproces gewenst is, om zo te komen tot goede raadsbesluiten.

Energielabel
Niet alleen biedt het programma hulp bij het opstellen van een stappenplan, ook wordt gekeken hoe men een energielabel kan aanvragen, wordt er maatwerkadvies voor een specifiek gebouw gegeven en wordt er hulp geboden bij de aanbestedingsleidraad om tot uitvoering te komen van de duurzaamheidsmaatregelen.

Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels: ‘Als verantwoordelijk bestuurder voer ik regelmatig gesprekken over de mogelijkheden om gebouwen te verduurzamen. Ik word elke keer positief verrast hoe snel de ontwikkelingen op dit gebied gaan en welke mogelijkheden er zijn om gebouwen minder fossiele energie te laten verbruiken. Onze coaches weten daar alles van en kunnen gebouweigenaren en beheerders op maat gesneden hulp bieden. Daarmee wordt zowel geld als het milieu gespaard.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten