logo
wvhj2023
© Daniel127001 | Dreamstime.com
© Daniel127001 | Dreamstime.com
18 februari 2022

TU Delft presenteert nieuwe massive open online courses over energietransitie

TU Delft heeft een serie van 4 nieuwe massive open online courses (MOOCs) over ‘Intelligent and Integrated Energy Systems’ gelanceerd. Zo wil de universiteit helpen de energietransitie te versnellen.

De 4 cursussen bieden inzicht in energiesystemen vanuit een industrieel, technologisch, sociaal-economisch en bedrijfsgericht perspectief.

Digitale transitie
Het programma, dat wordt aangeboden op het wereldwijd toegankelijke e-learning platform edX, is een samenwerking tussen TU Delft en de Rotterdam School of Business.

Het nieuwe programma biedt deelnemers kennis op expertniveau en toegang tot nieuw onderzoek en recente ontwikkelingen op het gebied van de digitale transitie van energiesystemen.

Revolutie elektriciteitsnet
‘De digitalisering van het energiesysteem gaat de energietransitie versnellen. Een energiesysteem op basis van hernieuwbare-energiebronnen moet stabiel en betrouwbaar zijn, maar ook flexibel’, duidt professor Peter Palensky. ‘Digitalisering verschaft ons de gegevens en inzichten die we daarvoor nodig hebben. High performance computing en machine learning kunnen binnen een geïntegreerd energiesysteem helpen bij de besluitvorming onder onzekere omstandigheden. Tegelijkertijd is een gedistribueerde, digitale infrastructuur zeer complex, en kan het uitdagingen met zich meebrengen waarmee we in de energiesector nog niet eerder te maken hebben gehad, zoals cyberveiligheid. Op dit moment hebben we niet veel professionals die gespecialiseerd zijn in zowel het energiesysteem als digitalisering. Toch kunnen we niet wachten tot de huidige generatie studenten het werkveld betreedt, dus moeten we ook ingenieurs en andere professionals opleiden die er nu al mee aan de slag kunnen.’

Een energiesysteem op basis van hernieuwbare-energiebronnen moet stabiel en betrouwbaar zijn, maar ook flexibel. Digitalisering verschaft de gegevens en inzichten die daarvoor nodig zijn. De cursus van Palensky staat stil bij de allernieuwste digitale technologieën die nodig zijn om een revolutie van het elektriciteitsnet te bewerkstelligen.

Cyberveiligheid
‘Om een complexe transitie als de energietransitie te realiseren, moeten we rekening houden met veel aspecten die allemaal van invloed zijn op elkaar’, vult professor Zofia Lukszo aan. ‘We moeten daarom niet alleen kijken naar de fysieke en operationele aspecten, maar ook naar de cyberveiligheid, en naar de economische, beleidsmatige en sociale dimensies. Heel vaak worden zulke vraagstukken in zuilen aangepakt, maar als je alleen naar een deel van het systeem kijkt, kun je nooit tot een optimale oplossing komen. Daarom introduceren wij het concept van comprehensive systems engineering. We moeten onze krachten bundelen als we een mondiaal probleem als de energietransitie willen oplossen. Met deze MOOC kunnen we mensen van over de hele wereld bereiken, bijdragen aan een breder begrip en op die manier echt een verandering teweegbrengen. Dat maakt deze cursussen zeer waardevol voor zowel deelnemers als docenten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten