logo
wvhj2023
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
17 februari 2022

Actieplan ChristenUnie en VVD: ‘Voer subsidie in op thuisbatterij voor zonnepanelen’

De ChristenUnie en VVD hebben een actieplan gepresenteerd voor stimulering van de aanschaf van thuisbatterijen en buurtbatterijen. De 2 partijen pleiten onder meer voor een subsidie van 30 procent.

VVD en ChristenUnie willen met het actieplan ‘Opgewekt opslaan’ in navolging van buurlanden België en Duitsland het opslaan van zelfopgewekte zonne-energie in de thuis- en buurtbatterij stimuleren.

100.000 thuisbatterijen
Door huishoudens en energiecoöperaties financieel een duwtje in de rug te geven bij het aanschaffen van een thuis- of buurtbatterij willen ze het ‘veel aantrekkelijker’ maken dan nu om zonne-energie tijdelijk op te slaan en zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Mede door de salderingsregeling voor zonnepanelen is de businesscase van een thuisbatterij nog onvoldoende interessant.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens: ‘Met de thuisbatterij gaan we mensen thuis helpen hun stroom betaalbaar en duurzaam te houden. Als je nu zonnepanelen hebt, gaat je opgewekte stroom overdag terug het stroomnet op en moet je in de avond juist weer stroom inkopen van datzelfde net. Met een thuisbatterij verandert dat: dan gebruik je ’s avonds je eigen duurzame stroom om tv te kijken of de vaatwasser aan te zetten. Om thuisbatterijen voor iedereen beschikbaar te maken, willen we de komende jaren ongeveer een derde van de prijs van een thuisbatterij gaan vergoeden. Deze kabinetsperiode richten we op 100.000 thuisbatterijen. Dus mensen zullen hier echt iets aan hebben.’

Reactie kabinet
‘Het is fantastisch om te zien dat steeds meer mensen hun elektriciteit duurzaam opwekken, maar nu is de volgende stap dat we het voor deze huishoudens aantrekkelijk maken om hun eigen opgewekte energie te kunnen opslaan’, vult ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis aan. ‘Net zoals ze dat in België en Duitsland doen. Zo kunnen we ook ’s avonds genieten van de overdag opgewekte stroom en raken we het niet kwijt aan het stroomnet, wat op dit moment op veel plaatsen bovendien al overvol is. Het is hoog tijd om de opwek en opslag van duurzame energie hand in hand te laten gaan, en mensen te stimuleren bij de aankoop van zonnepanelen ook een thuis- of buurtbatterij aan te schaffen.’

In het actieplan vragen de partijen of het kabinet nog voor de zomer met een reactie komt en een concrete vertaling in de begroting voor komend kalenderjaar. Naast het ondersteunen in de aanschaf van thuis- en buurtbatterijen willen de partijen ook de productie van deze batterijen stimuleren door heldere afspraken te maken met de producenten en installateurs. Deze afspraken moeten ook gaan over het bevorderen van circulariteit en brandveiligheid.

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Nederland te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

De 5 onderdelen van het actieplan ‘Opgewekt opslaan’

Het actieplan ‘Opgewekt opslaan’ van de ChristenUnie en VVD bestaat uit 5 onderdelen.Onder het motto ‘Kampioen zonnepanelen waren we al, kampioen opslag allesbehalve’ pleiten de 2 partijen voor:

  1. Subsidie voor huishoudens, buurten en energiecoöperaties bij de aanschaf van een batterij: al deze groepen worden de komende jaren financieel ondersteund – bijvoorbeeld via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) met een aanjaagsubsidie van 30 procent.
  2. Energieleverancier doet voor 2030 elke zonnepaneeleigenaar een aanbod voor een thuisbatterij: er moeten afspraken komen tussen aanbieders van zonnepanelen en energieleveranciers om de combinatie tussen zonnepanelen en thuisbatterijen te stimuleren. Het streven is dat nog deze kabinetsperiode 100.000 huishoudens kiezen voor een thuisbatterij en dat voor 2030 elke huidige eigenaar van zonnepanelen een aanbod krijgt van zijn energieleverancier.
  3. Stimuleer de productie van de thuisbatterij en buurtbatterij: wanneer Nederland op grote schaal zelf energie wil opslaan, moet de beschikbaarheid van batterijen omhoog en de prijs omlaag. Daarom pleiten de 2 politieke partijen voor afspraken met de sector over de opschaling van de productie van deze batterijen, inclusief heldere kostenreducties.
  4. Zorg voor duurzame batterijen met een focus op circulariteit: de grondstoffen voor batterijen worden snel schaarser en de delving van lithium vindt volgens ChristenUnie en VVD vaak plaats in landen met slechte arbeidsomstandigheden, en heeft ook de bescherming van het milieu geen prioriteit. De 2 partijen zetten daarom in op circulaire batterijen waarbij hergebruik de norm wordt. Voor deze recycling worden afspraken gemaakt met leveranciers. Hierbij kijkt men ook naar mogelijk hergebruik van (de componenten van) autobatterijen.
  5. Batterijen moeten echt brandveilig zijn: duidelijke richtlijnen en goede voorlichting zorgen ervoor dat thuis- en buurtbatterijen op een veilige manier geïnstalleerd en gebruikt worden. Dit helpt ook de sector om verder te professionaliseren. Op die manier wordt het risico op incidenten geminimaliseerd.
Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten