Solar Magazine - Nationale Hypotheek Garantie: 21 procent woningeigenaren leent extra geld voor verduurzaming
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nationale Hypotheek Garantie: 21 procent woningeigenaren leent extra geld voor verduurzaming
© Hansenn | Dreamstime.com

Nationale Hypotheek Garantie: 21 procent woningeigenaren leent extra geld voor verduurzaming

Ruim 26.000 woningeigenaren die afgelopen jaar gebruikmaakten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben extra geld geleend voor de verduurzaming van hun huis. NHG signaleert een aanzienlijke toename.

Ongeveer 40 procent van de woningen met een NHG-garantie – circa 1,2 miljoen stuks – heeft nog steeds een energielabel D of lager.  

Verhogen of oversluiten
Mensen die een hypotheek afsluiten of hun bestaande hypotheek oversluiten of verhogen, mogen verduurzamingsmaatregelen meefinancieren. Van de ruim 120.000 consumenten die in 2021 een nieuwe hypotheek met NHG afsloten, maakte ruim 21 procent gebruik van de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren. In 2018 lag dit nog op 8 procent.

Het zijn volgens NHG echter niet de mensen die een woning kopen, maar vooral de mensen die al een woning hebben en die bij verhogen of oversluiten van de hypotheek extra leenden voor verduurzaming. In 2021 maakte bijna 46 procent hiervan gebruik, tegenover 16 procent in 2018. 

Meer snelheid gewenst
Stephan van Paridon, van team Duurzaamheid: ‘We zijn blij met deze ontwikkeling, maar meer snelheid is gewenst. Dat is nodig vanuit de afspraken in het Klimaatakkoord, en vooral belangrijk voor bezitters van slecht geïsoleerde woningen die nu veel geld kwijt zijn aan energielasten. We zien graag dat mensen die een woning hebben met een energielabel D of lager altijd energiebesparende maatregelen meenemen als zij de hypotheek gaan oversluiten of verhogen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die een woning gaan kopen, weten in hoeverre deze verduurzaamd is. De invoering van het verplichte energielabel in 2021 is een goede stap om kopers hiervan bewust te maken.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!