logo
wvhj2023
© HVC
© HVC
3 februari 2022

Energiezorg plaatst 26.000 zonnepanelen op voormalige stortplaats Braambergen in Almere

Energiezorg gaat op de voormalige stortplaats Braambergen in Almere een zonnepark realiseren. De bijna 26.000 zonnepanelen die dit jaar worden geplaatst, zijn samen goed voor ruim 14 megawattpiek.

Zo’n 10 hectare van het gebied Almere Hout – in totaal 50 hectare groot – wordt benut voor het zonnepark.

Klaar in oktober
Het project wordt gerealiseerd door Energiezorg, een samenwerking tussen de bedrijven Afvalzorg en HVC. HVC ondersteunt zijn aandeelhouders – 48 gemeenten en 8 waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland – om lokaal te verduurzamen via zonne- en windenergie, lokale warmte en geothermie.

HVC en Afvalzorg hebben eerder in samenwerking zonneparken gebouwd. Afvalzorg is eigenaar van voormalige stortplaatsen en HVC heeft de kennis en ervaring die nodig is om een zonneveld te realiseren. Gezamenlijk zijn via Energiezorg de zonneparken Crayestein (Dordrecht), Wieringermeer (Middenmeer) en Boekelermeer (Alkmaar) gerealiseerd.

Solarbase
Eind januari werd met het behalen van de ‘financial close’ een belangrijke mijlpaal gehaald. Dat betekent dat de financiering door ING nu rond is en dat alle contracten zijn getekend. Hoofdaannemer Pfalzsolar start in mei met de aanleg van het zonnepark en naar verwachting is het in oktober 2022 klaar voor gebruik. 

De zonneweide wordt gefundeerd op Solarbase. Dit betonachtig materiaal zorgt ervoor dat er niet in de stortplaats zelf hoeft te worden geboord. Het wordt gemaakt van secundaire materialen, waaronder bodemas dat overblijft na de verbranding van restafval.

Voor zonnepark Braambergen wordt ook samengewerkt met de gemeente Almere. De gemeente neemt de komende 15 jaar de stroom van het park af voor haar eigen verbruik. Omgerekend levert het zonnepark met de 26.000 zonnepanelen stroom voor zo’n 4.500 huishoudens.

Participatie
Omwonenden van het project kunnen participeren in het zonnepark. Dat betekent dat zij kunnen investeren en daarmee financieel profiteren van het rendement van het zonnepark. Zodra de bouw is afgerond, start het participatietraject. De details rond de participatie worden de komende periode verder uitgewerkt. 

Mountainbiken en wijn
Zonnepark Braambergen is een voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik, want op dit moment worden delen van het terrein al recreatief en sportief gebruikt. Zo zijn er op Braambergen een mountainbike-parcours en een wijngaard aangelegd. De functie van zonnepark wordt daar nu dus aan toegevoegd. Het te bouwen zonnepark wordt zo goed mogelijk ingepast in het landschap, zodat de omgeving aantrekkelijk en geschikt blijft voor recreatie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten