logo
wvhj2023
© Andre Muller | Dreamstime.com
© Andre Muller | Dreamstime.com
1 februari 2022

Stedin investeert recordbedrag van 672 miljoen euro: 2 miljoen zonnepanelen kunnen dit jaar terugleveren

‘De versteviging van het elektriciteitsnet zorgt ervoor dat dit jaar ruim 2 miljoen zonnepanelen zonne-energie kunnen terugleveren.’ Dat stelt Koen Bogers van Stedin over de recordinvestering van de netbeheerder.

De netbeheerder investeert in 2022 een recordbedrag van 672 miljoen euro in zijn gas- en stroomnetten.

15 procent meer
Dat is ruim 15 procent meer dan vorig jaar en zo’n 40 procent meer ten opzichte van 4 jaar geleden. De investeringen zijn nodig om de groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie – energiebesparing en vermindering van de uitstoot van CO2 – te faciliteren.

Ook de groei van nieuwbouwwijken, datacenters en distributiehallen met een grote elektriciteitsvraag gaat door en vraagt om meer transportcapaciteit op het stroomnet. Koen Bogers, chief executive officer van Stedin hierover: ‘We zijn volop bezig met de verbouwing van het net. We vervangen in 2022 ruim 300 kilometer aan elektriciteitskabel en 250 kilometer aan gasleidingen. We verstevigen ons elektriciteitsnet in totaal met meer dan 900 kilometer aan kabels en leidingen, een toename van 150 procent ten opzichte van 5 jaar geleden.’

10.000 laadpalen
‘Daardoor kunnen we bijna 10.000 laadpalen aansluiten, waarmee we circa 2,75 miljoen “elektrische tankbeurten” faciliteren’, vervolgt Bogers. ‘De versteviging van het elektriciteitsnet zorgt er eveneens voor dat dit jaar ruim 2 miljoen zonnepanelen duurzaam opgewekte energie kunnen terugleveren aan het net. Met die duurzame stroom kunnen ruim 200.000 huishoudens koken, wassen et cetera. Verder bouwen we de komende 10 jaar via modulair bouwen 30 nieuwe transformatorstations, 2 tot 4 per jaar. Dit is 3 keer zoveel als de afgelopen jaren, toen er gemiddeld 1 station per jaar werd bijgebouwd.’

De investeringen voor zonne-energie van Stedin

In 2022 doet Stedin een groot aantal investeringen om het opwekken van zonne-energie mogelijk te maken. Het gaat onder meer om de volgende investeringen:

Rilland: 140 megawatt op vluchtstrook
In Rilland, in de gemeente Reimerswaal in het oosten van Zeeland, wordt een aantal grote wind- en zonneparken ontwikkeld. Het hoogspanningsstation daar zit aan de maximumcapaciteit. Om toch duurzame opwek te kunnen faciliteren, gaat Stedin op station Rilland de vluchtstrook inzetten’. Dit betekent dat de reservetransformator geactiveerd wordt. Hiermee creëert Stedin per 2023 een extra capaciteit van 140 megawatt. Dat is goed voor gemiddeld 400.000 zonnepanelen aan duurzame opwek.

Wijk bij Duurstede: van 25 naar 42 megawatt
In Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht is Stedin bezig om het stroomnet flink uit te breiden. Het betreft bijna een verdubbeling van de capaciteit. De netbeheerder verzwaart de transformator van 25 naar 42 megawatt. Dit doet Stedin om de duurzame initiatieven in dit gebied, waaronder een aantal grote zonnevelden, goed te kunnen faciliteren. Rondom Wijk bij Duurstede komen namelijk 4 nieuwe zonneparken van Sunvest en LC Energy. De ontwikkelaars werken samen voor de netaansluiting, om zo kosten en overlast tot een minimum te beperken. Voor deze parken voert Stedin onder het Amsterdam-Rijnkanaal een boring uit. Het project is in het najaar van 2022 gereed.

Terneuzen: zonnepark bij Mosselbanken
Op het industriegebied Mosselbanken in Terneuzen bouwt Gutami een zonnepark met een netaansluiting van 60 megavoltampère. De ene helft wordt definitief geplaatst, de andere helft is tijdelijk. Dit tweede stuk kan worden vrijgegeven wanneer Value park, de eigenaar van het terrein, het nodig heeft voor uitbreiding van zijn activiteiten. De aansluiting leidt naar station Terneuzen-Hoek. Dit station zit nu nog achter de aansluiting van chemieconcern Dow Chemicals. Bij dit station realiseert Stedin een eigen aansluiting met 150-kilovolt-velden, om de opgewekte elektriciteit aan te kunnen.

Sluiskil: zonnepark op voormalige stortplaats
Op een voormalige stortplaats legt ontwikkelaar Solarfields een zonnepark aan. De stortplaats ligt in Sluiskil, onder Terneuzen. Om flexibel te kunnen leveren, is Solarfields voornemens om achter de aansluiting een batterij aan te leggen. De locatie heeft een oppervlakte van bijna 12 hectare en levert 16 megavoltampère aan vermogen op. Stedin creëert de aansluiting en de opgewekte energie gaat naar station Westdorpe.

Op de grens met België
Op de grens met België, ten zuiden van Hoogerheide, bouwt Eneco een zonnepark. Dit park ligt officieel in Enexis-gebied. Gezien Enexis hier op korte termijn geen aansluiting kon realiseren, moest Eneco zoeken naar een andere oplossing. Stedin reikt de helpende hand: Eneco legt zelf de koppeling met het gelijknamige windpark van Eneco, dat juist in Stedin-gebied ligt. Hierdoor is er geen nieuwe aansluiting nodig. Bovendien worden de kabels zo beter benut, zonder dat Stedin daarvoor capaciteit of assets moet reserveren op het station. De opgewekte elektriciteit gaat via de aansluiting van het windpark naar station Rilland.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten