Solar Magazine - Project in beeld | Koning opent Zeesluis IJmuiden met zonnepanelen, zonnecarport voor Westerkwartier
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project in beeld | Koning opent Zeesluis IJmuiden met zonnepanelen, zonnecarport voor Westerkwartier
© Rijkswaterstaat

Project in beeld | Koning opent Zeesluis IJmuiden met zonnepanelen, zonnecarport voor Westerkwartier

In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine een overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten van 500 tot 2.000 zonnepanelen. Ditmaal aandacht voor Zeesluis IJmuiden en de gemeente Westerkwartier.

Koning Willem-Alexander heeft de Zeesluis IJmuiden officieel in gebruik genomen. Met een druk op de knop opende hij vanuit het Sluis Operatie Centrum (SOC) de binnendeur van de grootste zeesluis ter wereld. Daarmee gaf de koning officieel het eerste schip, Bontrup Amsterdam, toegang tot het Noordzeekanaal. De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929, die na bijna 100 jaar aan vervanging toe is. Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Het is daarmee de grootste zeesluis ter wereld. Door de zonnepanelen op de loswal naast het gebouw is het SOC een energieneutraal gebouw. Onderstaande video toont de bouw van de grootste zeesluis ter wereld van A tot Z.

Ook de opening van de Zeesluis door koning Willem-Alexander is hieronder terug te kijken.

Gemeente Westerkwartier, Energiecoöperatie GLOED en zonne-energieleverancier enie.nl plaatsen dit voorjaar een grote zonnecarport op het Stationspark in Zuidhorn. De carport met ruim 1.100 zonnepanelen kent een vermogen van 445 kilowattpiek. Door middel van de postcoderoosregeling ontvangen huishoudens van het postcodegebied in en rondom Zuidhorn toegang tot de opgewekte stroom. De zonnecarport biedt genoeg zonne-energie om zo’n 162 huishoudens van stroom te voorzien. Vanuit de lokale energiestrategie van de gemeente ontstond het idee om het terrein te overkappen met zonnepanelen, om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. De gemeente koopt de zonnecarport, Energiecoöperatie GLOED uit Garnwerd gaat de zonnecarport exploiteren. Groninger zonne-energieleverancier enie.nl bouwt de zonnecarport.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Everday zoekt:

Field service engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Chapter zoekt:

Customer Success Manager

32-40 uur - Amsterdam, 1076EE, 115
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!