Solar Magazine - Pensioenfonds Metaal en Techniek stopt niet met investeren in olie en gas: ‘Gesprek over wat wél kan’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Pensioenfonds Metaal en Techniek stopt niet met investeren in olie en gas: ‘Gesprek over wat wél kan’
© Whalestock | Dreamstime.com

Pensioenfonds Metaal en Techniek stopt niet met investeren in olie en gas: ‘Gesprek over wat wél kan’

Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) roept de olie- en gassector op snel actie te ondernemen tegen klimaatverandering, maar heeft tegelijkertijd niet besloten te stoppen met investeren in fossiele energie.

PMT meldt zijn engagementprogramma uit te breiden en als aandeelhouder in gesprek te gaan met alle 44 beursgenoteerde bedrijven in de olie- en gassector die het pensioenfonds in zijn investeringsportefeuille heeft. Ook wordt contact gezocht met de 8 nutsbedrijven in de aandelenportefeuille die nog geen uitfaseringsplan hebben voor kolen.

100 miljard euro
PMT stelt ongeveer 2,5 miljard euro aan beleggingen te hebben die bijdragen aan de energietransitie. Voorbeelden van zulke beleggingen zijn windmolenparken op land en op zee, zonne-energie en energieopslag. Op dit moment belegt PMT ongeveer 2,6 miljard euro in de olie- en gassector op een totaalvermogen van ongeveer 100 miljard euro.

CO2-uitstoot snel reduceren
Via de aandeelhoudersgesprekken wil PMT de bedrijven ertoe bewegen hun CO2-uitstoot sneller te reduceren. Tegelijkertijd gaat PMT meer investeren in projecten die bijdragen aan de energietransitie.

Het pensioenfonds committeert zich daarbij aan de ‘net zero’-uitstoot per 2050 en vraagt alle bedrijven uit de olie- en gassector, en de relatieve achterlopers in de nutssector om dat op korte termijn ook te doen. Het gaat in totaal om 52 bedrijven waarin PMT investeert. Het pensioenfonds wil dat de nutsbedrijven specifiek toezeggen om energie opgewekt uit kolen af te bouwen tot 0. Binnen een jaar wordt de voortgang geëvalueerd. Als bedrijven niet of te traag actie ondernemen tegen klimaatverandering, vindt PMT het te risicovol om hierin te blijven beleggen. Het pensioenfonds stelt dan te zullen besluiten om uit het bedrijf te stappen, als er op korte termijn te weinig ambitie wordt getoond.

Heldere en concrete afspraken
Jos Brocken, werknemersvoorzitter PMT, over het besluit: ‘We voelen de urgentie om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daar willen en moeten we ook onze invloed als grote belegger voor aanwenden. Dat doen we niet door een hele sector in 1 keer te sluiten, maar door heldere en concrete afspraken te maken met bedrijven. Als deze bedrijven dat niet willen, zullen we helaas moeten besluiten uit het bedrijf te stappen. Als een bedrijf wel wil maar niet kan, gaan we het gesprek aan om te kijken wat er wél kan. Het is in ieders belang om de bedrijven die hun best doen erbij te houden.’

Hartwig Liersch, chief investment officer bij PMT, vult aan: ‘Wij geloven dat engagement een toegevoegde waarde heeft en zijn ervan overtuigd dat institutionele beleggers het verschil kunnen maken, zeker als deze zich verenigen in de strijd tegen klimaatverandering. We werken daarom op klimaatgebied ook internationaal samen met andere grote beleggers, zoals in het partnership Climate Action 100+ waar wereldwijd meer dan 600 institutionele investeerders bij zijn aangesloten. Hoe groter de groep aandeelhouders die wil verduurzamen, hoe moeilijker bedrijven om ons heen kunnen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Solar Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135, 5248 NL
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!