logo
wvhj2023
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com
19 januari 2022

VREG: doorsnee gezin betaalt dit jaar 105 euro minder distributienettarieven

De Vlaamse energieregulator VREG heeft bekendgemaakt dat een doorsnee gezin in Vlaanderen dit jaar 87 euro minder nettarieven voor elektriciteit betaalt en 18 euro minder nettarieven voor aardgas.

De exacte hoogte van de nettarieven is afhankelijk van de woonplaats en de distributienetbeheerder die daar actief is. Het is het vijfde jaar op rij dat de distributienettarieven dalen. De nettarieven dekken de kosten die netbeheerder Fluvius maakt voor de aanleg en het onderhoud van de distributienetten. Ze dekken ook de transmissiekosten die Fluvius aan hoogspanningsnetbeheerder Elia betaalt.

Gevolgen bedrijven
Ook de nettarieven voor bedrijven dalen in 2022 voor elektriciteit en aardgas. Een kleine middelgrote onderneming (kmo) op laagspanning met een elektriciteitsverbruik van 30 megawattuur per jaar en een gemiddeld piekverbruik van 15 kilowatt betaalt 1.054 euro minder ten opzichte van vorig jaar. Een kmo met een aardgasverbruik van 116.280 kilowattuur per jaar betaalt 58 euro minder ten opzichte van vorig jaar.

Tariefmethodologie
De VREG legt volgens de tariefmethodologie vast hoeveel inkomsten de Vlaamse distributienetbeheerders mogen ontvangen uit de distributienettarieven. Het toegelaten inkomen voor elektriciteit is 1,68 miljard euro. Dat is 20 procent lager dan vorig jaar.

Dat komt voornamelijk door de principiële beslissingen van de Vlaamse en federale overheden die de VREG in het toegelaten inkomen hebben verwerkt. Ook het toegelaten inkomen voor aardgas daalt met 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Op basis van het toegelaten inkomen dienen de distributienetbeheerders tariefvoorstellen in. Na controle van die voorstellen heeft de VREG eind december de distributienettarieven voor 2022 goedgekeurd.

Vanaf 1 juli 2022
Op 1 juli 2022 voert de VREG de nieuwe nettarieven voor elektriciteit in. Naast grote bedrijven betalen gezinnen en kmo's vanaf dan ook een capaciteitstarief.

De Vlaamse energieregulator VREG onthulde vorig jaar zomer al een simulator zodat consumenten en bedrijven, die al dan niet zonnepanelen hebben, de impact van het nieuwe capaciteitstarief op de elektriciteitsfactuur kunnen berekenen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten