Solar Magazine - Transportkosten stijgen fors: vervoer container uit China kost weer meer dan 14.000 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transportkosten stijgen fors: vervoer container uit China kost weer meer dan 14.000 dollar
© Chuyu | Dreamstime.com

Transportkosten stijgen fors: vervoer container uit China kost weer meer dan 14.000 dollar

De transportkosten voor het vervoeren van een container met zonnepanelen van Shanghai in China naar de haven van Rotterdam zijn afgelopen week met 3 procent gegroeid tot meer dan 14.000 Amerikaanse dollar.

De prijs voor het transport van een container van Shanghai naar Rotterdam daalde vorig jaar in de maanden oktober en november fors nadat containerlijnvaartrederijen CMA CGM en Hapag-Lloyd aankondigden tijdelijk geen prijsverhogingen meer door te voeren voor het transport van containers. Sinds eind november is de stijgende lijn echter weer ingezet en de kosten zijn nu voor de zevende week op rij gestegen, ditmaal naar een niveau van 14.028 Amerikaanse dollar.

Stijging op alle routes vanuit Azië
De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is na wekenlange dalingen ook weer gestegen; te weten van 9.408,81 naar 9.544,66 Amerikaanse dollar. Dat is 1,4 procent hoger dan de voorgaande week. Op alle routes vanuit Shanghai naar Europa en Amerika zijn de prijzen de afgelopen week gestegen.

De grootste stijging was zichtbaar op de route Shanghai-Rotterdam, gevolgd door de route Shanghai-New York. Daar stegen de transportkosten met 2 procent van 13.518 naar 13.771 Amerikaanse dollar. Daarmee zijn het de 2 duurste vaarroutes van de WCI.

Prijsontwikkeling 
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. ​

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar om in de eerste week van oktober 2021 het hoogste niveau ooit te bereiken van 14.807 Amerikaanse dollar. Na meerdere weken van prijsdalingen stijgen de kosten inmiddels al 7 weken op rij.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Installateur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662NE 25
Van der Valk Solar Systems BV zoekt:

Account Manager Channel Sales

Fulltime (40 uur) - Den Hoorn, 2635 BG 18
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!