Solar Magazine - Project van de week | Dempseyflat in Sittard combineert kunst met zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Dempseyflat in Sittard combineert kunst met zonnepanelen
© ZigZigSolar

Project van de week | Dempseyflat in Sittard combineert kunst met zonnepanelen

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de Dempseyflat in Sittard, die kunst en zonnepanelen combineert.

Op de Dempseyflat in Sittard zijn in opdracht van woningcorporatie Wonen Limburg aan de oost- en zuidgevel 200 op maat gemaakte zonnepanelen gemonteerd. Het pv-systeem – goed voor een vermogen van 24 kilowattpiek (red. zie kader) – is daarbij niet verticaal geïnstalleerd, maar aangebracht met behulp van de speciale zonnegevel van ZigZagSolar.

Zonnepanelen en decoratieve panelen
ZigZagSolar is een architectonisch gevelconcept dat gebruikmaakt van een combinatie van zonnepanelen die naar de zon zijn gericht en decoratieve panelen die naar de ‘kijker’ zijn gericht. De zonnepanelen blijven dankzij dit zigzagprincipe dus verborgen, terwijl de decoratieve panelen kunnen worden ontworpen naar wensen van de gebouweigenaar, architect en de bewoners. ‘Doordat er alleen op het decoratieve paneel geprint wordt, leidt dit niet tot verlies in rendement, zoals bij printen op het zonnepaneel zelf wel het geval zou zijn’, duidt Frank Bartelen van ZigZagSolar.

Duif en vlinder
De flatbewoners kregen van designer Marcus Debie van Urban Art Studio GOMAD – die muurschilderingen voor bedrijven, overheid en particulieren maakt – een aantal ontwerpen voorgelegd. De bewoners stemden het vaakst voor de ‘duif’ en de ‘vlinder’.

Debie van GOMAD koos daarbij voor de thema’s ‘vrede’ en ‘vrijheid' en vertaalde dit naar de beeltenissen van een duif en een vlinder. Bij het duif-ontwerp vormen 2 handen een vogel met een schaduwvogel op de achtergrond, wat de vrijheid symboliseert. De vlinder is weer een ander symbool van vrijheid; hij verandert van een rups in een vlinder, slaat zijn vleugels uit en vliegt de vrijheid tegemoet.

De zonnepanelen van de Dempseyflat in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: Hannover Solar

Aantal zonnepanelen: 200 stuks van 120 wattpiek per stuk, aangesloten op omvormers van Growatt

Gebruikte technologie: er is gekozen voor monokristallijn siliciumglas-glaszonnepanelen, uitgerust met perc-zonnecellen. Die zijn gebaseerd op wafers van 156 bij 156 millimeter.

Montagesysteem: het door ZigZagSolar ontworpen aluminium montagesysteem is geproduceerd door Norsk Hydro. De speciale profielen zijn daarbij vervaardigd uit deels circulair aluminium.

Installatie: ZigZagSolar. Metadecor heeft de volledige assemblage en installatie van de volledige gevel uitgevoerd.

De energie die de zonnepanelen opwekken, komt ten goede aan de gemeenschappelijke ruimten in de flat waardoor bewoners minder servicekosten betalen. ‘Op de zonnepanelen is de gebruikelijke product- en opbrengstgarantie van toepassing en op de decoratieve panelen geven we een kleurechtheidsgarantie van 10 jaar’, besluit Bartelen. ‘Maar ook na 20 tot 25 jaar zal de verkleuring met het blote oog niet waarneembaar zijn. Waar traditionele muurschilderingen na 10 jaar een flinke onderhoudsbeurt nodig zullen hebben, hoeft onze gevel alleen een wasbeurt te hebben.’

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Ervaren adviseur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
kWh People zoekt:

Business Ontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Alkmaar
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!