Solar Magazine - SHI gaat eigen energielabel voor zonnecollectoren wereldwijd uitrollen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SHI gaat eigen energielabel voor zonnecollectoren wereldwijd uitrollen
© SHI

SHI gaat eigen energielabel voor zonnecollectoren wereldwijd uitrollen

Het Solar Heating Initiative (SHI) meldt dat het SOLERGY-label – een energielabel voor zonnecollectoren – in de komende periode wereldwijd uitgerold gaat worden. Tot nu toe is het vooral in Europa toegepast.

Het SOLERGY-label werd in 2016 geïntroduceerd en sindsdien hebben 25 bedrijven uit onder meer Nederland, Duitsland, Griekenland, Portugal, Groot-Brittannië, Frankrijk en China het label aangevraagd.

Certificeringsprogramma’s
Een nieuwe samenwerking met het Global Solar Certification Network (GSCN) moet het SOLERGY-labelschema nu naar een hoger niveau tillen om het in andere regio’s – zoals Noord-Amerika, Azië en Oceanië – te implementeren.

‘We hebben het SOLERGY-label vanaf het begin gesteund, omdat we geloven dat het een uitstekende manier is om de waarde van certificeringsprogramma's voor collectoren, zoals de Solar Keymark (red. wat aangeeft dat zonneboilers en zonnecollectoren voldoen aan de Europese kwaliteitsstandaard en dat de producten periodiek onafhankelijk gecontroleerd worden), te verhogen. Bovendien helpt het de thermische zonne-energiesectoren om het vertrouwen in de technologie te vergroten en consumenten toegang te krijgen tot meer transparante informatie voor een groenere warmtevoorziening’, stelt Sören Scholz van DIN CERTCO.

Traditionele energielabels
Traditionele energielabels geven consumenten informatie over de hoeveelheid energie die apparaten zoals koelkasten, wasmachines, gloeilampen, boilers en warmtepompen verbruiken. Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse. Deze apparaten kunnen ook A++ of A+++ krijgen. Bij wasmachines betekenen de extra plussen dat het apparaat zeer zuinig omgaat met water.

In de Europese regels worden zonnecollectoren niet beschouwd als warmteopwekkers, omdat ze praktisch geen primaire energie verbruiken. In plaats daarvan worden ze beschouwd als apparaten voor energie-efficiëntie die conventionele warmtegeneratoren upgraden en hebben ze geen individueel efficiëntielabel. Dit voorkomt volgens SHI dat consumenten erkennen dat zonnecollectoren een hoog percentage van de energiebehoefte van consumenten en bedrijven voor warm water en verwarming kunnen dekken zonder fossiele brandstoffen te verbranden.

A- tot AAA
Het collectorlabel SOLERGY pakt dit probleem aan en beoordeelt zonnecollectoren op basis van de hoeveelheid zonnewarmte die per collectoroppervlak wordt gegenereerd op basis van verschillende temperatuurniveaus en klimaatzones. Het SOLERGY-label verwijst dus naar de energiewinst in plaats van het primaire energieverbruik.

Aangezien de beschikbare ruimte zo goed mogelijk moet worden gebruikt, scoren verzamelaars met hoge opbrengsten beter op het SOLERGY-label. De classificatie van het SOLERGY-label gaat van A- tot AAA. Het label stimuleert daarmee fabrikanten om hun producten te blijven verbeteren. Bovendien wekt het volgens de initiatiefnemers consumentenvertrouwen omdat een onafhankelijke, neutrale en competente certificeringsinstantie het product zorgvuldig heeft onderzocht en beoordeeld op basis van de testcriteria die vereist zijn door een reeds vastgesteld certificeringsschema.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Gedreven en ervaren Project Manager

32-40 uur - 3554PZ
kWh People zoekt:

Projectleider Data

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!