Solar Magazine - Alychlo investeert in EnergyVision, Brussels bedrijf wil duizenden laadpalen en zonnepanelen installeren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alychlo investeert in EnergyVision, Brussels bedrijf wil duizenden laadpalen en zonnepanelen installeren
© EnergyVision

Alychlo investeert in EnergyVision, Brussels bedrijf wil duizenden laadpalen en zonnepanelen installeren

De Belgische multimiljonair Marc Coucke investeert met zijn bedrijf Alychlo 20 miljoen euro in de Brusselse installateur van zonnepanelen en laadpalen EnergyVision, dat vorig jaar een omzet van 100 miljoen euro had.

EnergyVision installeert zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. Het bedrijf heeft voor het eerst in 8 jaar extern kapitaal aangetrokken.

10 procent
Via Alychlo tekende Coucke in op een kapitaalverhoging voor 10 procent van nieuw uitgegeven aandelen. Met deze kapitaalverhoging, en een fusie van zusterbedrijven, neemt het eigen vermogen van EnergyVision per 1 januari 2022 toe met 39,5 miljoen euro.

‘Ik ben bijzonder gecharmeerd door het verhaal van EnergyVision’, aldus Coucke. ‘Ze groeien snel, ze focussen enorm op maatschappelijke meerwaarde, ze hebben een stevig businessmodel, het team heeft een grote drive, waardoor ze zelfs in 2021 groeiden ondanks een daling in hun sector van meer dan 60 procent in Vlaanderen en meer dan 80 procent in Brussel.’

150 miljoen euro
EnergyVision is opgericht in 2014 en groeide sindsdien uit van een start-up met 6.200 euro eigen vermogen en 4 medewerkers tot een bedrijvengroep die in 2021 meer dan 100 miljoen euro omzet behaalde. Het bedrijf telt inmiddels ruim 140 medewerkers, waarvan 90 in België, 30 in Marokko en meer dan 20 in China.

In 2022 gaat EnergyVision meer dan 150 miljoen euro investeren in energieprojecten en laadpleinen. Dat is onderdeel van een plan voor de periode tot 2030 waarbinnen EnergyVision dit decennium in zijn 3 kernmarkten naast laadpleinen ook een volume aan zonnepanelen zal bouwen en onderhouden dat gelijk is aan het totaalvermogen van de kerncentrales van Doel, en dat naar eigen zeggen zonder enige subsidie of overheidssteun.

Lokaal
‘Onze focus ligt op lokale energie‐ en mobiliteitsprojecten’, duidt Maarten Michielssens, chief executive officer en oprichter. ‘We plaatsen laadpalen en zonnepanelen bij bedrijven die niet hoeven te investeren of bij gezinnen die niet zelf kunnen investeren. Wij dragen de investering, en we verkopen de stroom aan een vaste, lage prijs. Dat gaat van bijna niks tot maximaal 12 eurocent per kilowattuur. Dat is tot 75 procent goedkoper dan wat bedrijven en gezinnen vandaag op hun elektriciteitsfactuur betalen. Zo kunnen we iedereen meenemen in de energietransitie met volledige ontzorging, en dat zonder 1 euro investering door de klant of 1 euro subsidie van de overheid. Groene, lokale energie dient echt niet duur of gesubsidieerd te zijn.’

Laadpleinen
In 2021 startte EnergyVision – ook onder zijn merknaam Brusol in het Brussels Gewest – met de uitrol van laadpleinen. Ook daar is het concept dat bedrijven en gezinnen niet betalen voor een laadpaal, enkel voor het gebruik. Alle laadpleinen draaien daarbij voor 100 procent op groene energie.

Volgende maand richt EnergyVision een dochterbedrijf op met een kapitaal van 10 miljoen euro om de laadpleinen uit te rollen. ‘In 2022 zullen we die laadpleinen breed uitrollen, in de 3 gewesten’, aldus Michielssens. ‘Zo maken we ons land mee klaar voor de elektrische wagens die de komende jaren de baan op komen. En dat doen we in een 100 procent Belgisch verhaal. We mikken op snelle groei vooraleer buitenlandse bedrijven onze markt overspoelen.”

Verbonden in energienet
Uiteindelijk zullen al deze projecten met elkaar verbonden worden in een gedecentraliseerd energienet op basis van een combinatie van zonnepanelen, laadpalen en slimme data. Daardoor wil EnergyVision dat een klant die te veel energie produceert, deze kan doorverkopen aan een andere klant die energie nodig heeft. Ook kan het teveel aan groene energie rechtstreeks aan gebruikers van laadpalen aangeboden worden met extra korting, in plaats van geïnjecteerd te worden in het stroomnet.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Data

Fulltime (40 uur) - Utrecht
EWS GmbH & Co. KG zoekt:

Marketing Manager

Fulltime (40 uur) - Am Bahnhof 20, 24983 Handewitt, Deutschland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!