Solar Magazine - LTO Noord en akkerbouwer werken aan verrijdbare installatie met zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LTO Noord  en akkerbouwer werken aan verrijdbare installatie met zonnepanelen

LTO Noord en akkerbouwer werken aan verrijdbare installatie met zonnepanelen

LTO Noord meldt samen met akkerbouwer en bollenteler Jacob Jan van Dogterom flink vordering te maken met de ontwikkeling van een verrijdbare installatie met zonnepanelen. Het eerste prototype is klaar in februari.

Omdat zijn schuurdaken al vol liggen met zonnepanelen was Van Dogterom op zoek naar alternatieven. Binnen het project ‘Mobiele opvouwbare zonnepanelen’ wordt daarom een opvouwbare en autonoom bewegende opstelling van zonnepanelen ontworpen.

Onderstel met wielen
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Innovation Quarter, de ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland.

De opstelling bestaat naar verwachting uit een onderstel met wielen, dat autonoom over de akker beweegt. De flexibele installatie zorgt voor inkomsten per hectare waardoor een akkerbouwmatige teelt zelfs één jaar kan worden uitgesteld. Dit biedt ruimte om gewassen te telen die de biodiversiteit versterken en de bodemkwaliteit verbeteren. Deze zonnepanelen zijn opvouwbaar bij slecht weer, bij het uitvoeren van een bewerking op het land en bij het opbergen van de zonnepanelen als er zonnestroom in overvloed is.

Oneffen bouwland
Axiturn levert de scharnieren die onder zwaardere belasting kunnen presteren, waardoor de installatie ook in opgevouwen stand kan rijden over oneffen bouwland. G.J. de Blois Watertechnologie levert de aandrijving van de installatie; deze moet enerzijds handmatig te bedienen zijn en anderzijds ook autonoom over het land kunnen bewegen. Gebar G.O. levert de zonnepanelen waardoor de installatie een rijdende duurzame-energieteelt wordt. Er wordt gebruikgemaakt van zonnepanelen van DMEGC met een vermogen van 380 wattpiek per stuk.

Eerste testen
In het innovatieproject kijkt men naar de praktische toepasbaarheid, ruimtelijke inpassingsmogelijkheden, kansen voor energieproductie en het stimuleren van biodiversiteit.

Zodra het prototype komende maand gereed is, is het doel om zo spoedig mogelijk te starten met de eerste testen op het bedrijf van Dogterom. De akkerbouwer onderzoekt verder ook hoe hij zijn bedrijf kan verduurzamen met waterstof; hij neemt ook deel aan het project Landbouwbedrijven verduurzamen met waterstof.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
kWh People zoekt:

Business Ontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Alkmaar
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!