Solar Magazine - Utrecht: 4 miljoen euro subsidie uit Europa voor verduurzaming 500 tot 1.000 woningen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Utrecht: 4 miljoen euro subsidie uit Europa voor verduurzaming 500 tot 1.000 woningen
© Universiteit Utrecht

Utrecht: 4 miljoen euro subsidie uit Europa voor verduurzaming 500 tot 1.000 woningen

De stad Utrecht krijgt 4 miljoen euro subsidie vanuit de Europese Green Deal voor het innovatieproject ARV. Woningbouwcorporaties en bedrijven gaan 500 tot 1.000 woningen in Overvecht en Kanaleneiland renoveren.

Aanleiding voor het ARV-project is de transformatie van een bestaande hoogbouwflat tot een energieleverend gebouw in Utrecht Overvecht. Dit en andere renovatieconcepten worden binnen het ARV-project verder ontwikkeld en opgeschaald. Het ARV-project past binnen de Utrechtse doelstelling om in 2030 gestart te zijn met het aardgasvrij maken van de eerste 40.000 woningen, pakweg een derde van het totaal aantal woningen.

Nalatenschap
In het ARV-project slaat een consortium de handen ineen voor het opschalen van succesvolle renovatiestrategieën. Het woord ‘arv’ komt uit het Noors en betekent ‘nalatenschap’. En dat is precies wat het project voor ogen heeft. Het doel is het seriematig renoveren van jaren ’60 middenhoog- en hoogbouwflats tot energieneutrale of energieleverende gebouwen. Zo wordt in Utrecht grootschalig energie bespaard en duurzame energie opgewekt. Door geprefabriceerde bouwdelen in renovatiefabrieken op grote schaal te produceren en op locatie samen te voegen, kan het grootschalig worden toegepast door marktpartijen en gebouweigenaren, zoals woningbouwcorporaties.

Eerste gerenoveerde energieleverende flat
Sinds 2021 staat de eerste gerenoveerde energieleverende flat van Europa aan de Henriëttedreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Het Inside Out-consortium renoveerde de bestaande jaren ’60-hoogbouwflat met geprefabriceerde bouwdelen die onder meer voorzien is van gebouwgeïntegreerde zonnepanelen (bipv). De bouwdelen zijn uitgerust met alle nieuwe installatietechniek voor verwarmen en ventileren en zijn gemakkelijk en snel te plaatsen terwijl de bewoner in de woning kan blijven.

Met de innovatie is aangetoond dat het mogelijk is om hoogbouwflats energieleverend te maken. Het renovatieconcept werd bij beoordeling van het ARV-project door de Europese Commissie betiteld als ‘meest veelbelovend’ voor opschaling. Door de kennis en inzichten te combineren met andere renovatieconcepten ontstaan er mogelijkheden om op te schalen naar renovatie van tienduizenden vergelijkbare flatwoningen die Nederland en de regio Utrecht rijk zijn.

Bewoners denken mee
Bewoners van Overvecht en Kanaleneiland hebben een belangrijke rol in het ARV-project en worden aangemoedigd mee te denken voor, tijdens en na de renovatie. Het project biedt tevens kansen om leerwerk-/arbeidsplaatsen voor jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren. Bovendien wordt voor de uitvoering van de renovaties, personeel waar mogelijk lokaal uit de wijk aangetrokken. De gemeente Utrecht, de woningbouwcorporaties Mitros en Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Rc Panels, Mex Architects, Buro de Haan, iwell en Universiteit Utrecht voeren het project uit. Coördinatie is in handen van Hogeschool Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute.

Andere Europese steden die meedoen aan het internationale ARV-project zijn Oslo (Noorwegen), Palma de Mallorca (Spanje), Sonderborg (Denemarken), Karviná (Tsjechië) en Trento (Italië). Met de Europese bijdrage wisselen de steden en partners de opgedane lessen en oplossingen onderling uit.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer EnerTwin

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!