Solar Magazine - Liander kampt met vol stroomnet in Drachten, Doetinchem en Zaltbommel
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander kampt met vol stroomnet in Drachten, Doetinchem en Zaltbommel
© Liander

Liander kampt met vol stroomnet in Drachten, Doetinchem en Zaltbommel

Liander heeft een aantal nieuwe problemen op het stroomnet gemeld in onder meer Drachten, Doetinchem en Zaltbommel. Er is ook goed nieuws: het knelpunt bij bedrijvenpark A7 Noord in Drachten is opgelost.

Liander heeft het elektriciteitsnet in het oosten van Drachten de afgelopen periode fors uitgebreid. Hierdoor kan de netbeheerder enkele tientallen ondernemers op de wachtlijst van het gewenste vermogen voorzien.  

Nieuwe transformator en elektriciteitskabel
De afgelopen maanden heeft Liander dwars door de stad een nieuwe kabel naar bedrijvenpark A7 Noord gelegd. Dankzij deze extra capaciteit op het elektriciteitsnet kan de netbeheerder de wachtlijst voor ondernemers op A7 Noord nu opheffen. De wachtlijst telde 25 ondernemers die zich wilden vestigen of meer elektrisch vermogen voor hun onderneming vroegen. Technisch gezien was de nieuwe kabel een uitdaging, omdat het tracé door het centrum en onder snelwegen loopt. Om dit te realiseren, heeft Liander diverse gestuurde boringen moeten doen. Ook de aansluiting van de kabels op het elektriciteitsstation Drachten was een huzarenstuk, omdat de ondergrond rond het station zeer vol is.

Ook ruimte voor opwek
Op het elektriciteitsstation aan de Tussendiepen verving Liander recent een transformator door een veel krachtiger exemplaar. Dankzij deze 70.000 kilo wegende nieuwkomer is er ook weer ruimte voor nieuwe bedrijven en opwekinstallaties van groene stroom in de regio. Omdat het elektriciteitsstation vanwege ruimtegebrek niet meer kan groeien, is Liander gesprekken met de gemeente Smallingerland gestart om zo de toekomstige groei van de stad en de daarmee verbonden vraag naar elektriciteit inzichtelijk te krijgen. Ook de mogelijke komst van de Lelylijn kan een rol spelen bij de toekomstige energievoorziening van de regio.

Problemen aan westkant
Door de aanhoudend grote vraag naar elektriciteit is aan de westkant van de stad echter een nieuw knelpunt ontstaan. De kabel die een deel van het bedrijventerrein Drachten De Haven van stroom voorziet, heeft door een nieuwe aanvraag de maximale capaciteit bereikt. Liander is genoodzaakt ook hier met een wachtlijst te werken totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid.

A18 bedrijvenpark
In de regio Doetinchem en Wehl heeft het stroomnet de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. De netbeheerder werkt aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creëren. Pas dan kan Liander grootverbruikers van elektriciteit, zoals ondernemers op A18 Bedrijvenpark die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen, in hun vraag voorzien. Naast A18 Bedrijvenpark worden ook het centrum van Wehl en het buitengebied geraakt.

Nu de maximale capaciteit van het lokale elektriciteitsnet bereikt is, moet dit worden uitgebreid. Pas daarna kan Liander grootverbruikers zoals kantoren en bedrijven voorzien in de door hen gewenste capaciteit. Liander gaat hiervoor het middenspanningsnet versterken en uitbreiden. Het huidige 10.000-volt-net wordt uitgebreid naar een 20.000-volt-net. Hiermee wordt de netcapaciteit ongeveer verviervoudigd. Deze uitbreiding is afhankelijk van de uitbreiding van elektriciteitsstation Doetinchem die op zijn vroegst in 2025 is gerealiseerd. Hiermee wordt het knelpunt voor het leveren van elektriciteit opgelost. Voor het oplossen van het knelpunt voor terugleveren van groene stroom is Liander afhankelijk van TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet.

15 nieuwe rode schaarstegebieden
​​Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet altijd geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan.

  • Friesland: Minnertsga (verbruik), Heerenveen Pim Mulier (verbruik), Gorredijk (teruglevering), Surhuisterveen (teruglevering), Drachten (verbruik en teruglevering) en Schenkenschans (teruglevering).
  • Gelderland: Zaltbommel (verbruik en teruglevering), Doetinchem (verbruik), Twello (verdeelstation Woudhuis, verbruik), Barneveld (verbruik) en Zutpen (verbruik).
  • Noord-Holland: Wieringerwerf (verbruik), Purmerend Schaepmanstraat (verbruik), Purmerend Kwadijkerkoogweg (verbruik) en Monnickendam (verbruik).

Nieuw congestieonderzoek
In Gelderland is er ook goed nieuws, daar is het knelpunt bij Zutphen voor verbruik en teruglevering (voorlopig) opgelost.

In Amsterdam is Liander verder onderzoek gestart naar congestiemanagement in de IJpolder voor verbruik.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!