Solar Magazine - PV Monteur
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander kampt met vol stroomnet in Drachten, Doetinchem en Zaltbommel
© Liander

Liander kampt met vol stroomnet in Drachten, Doetinchem en Zaltbommel

Liander heeft een aantal nieuwe problemen op het stroomnet gemeld in onder meer Drachten, Doetinchem en Zaltbommel. Er is ook goed nieuws: het knelpunt bij bedrijvenpark A7 Noord in Drachten is opgelost.

Liander heeft het elektriciteitsnet in het oosten van Drachten de afgelopen periode fors uitgebreid. Hierdoor kan de netbeheerder enkele tientallen ondernemers op de wachtlijst van het gewenste vermogen voorzien.  

Nieuwe transformator en elektriciteitskabel
De afgelopen maanden heeft Liander dwars door de stad een nieuwe kabel naar bedrijvenpark A7 Noord gelegd. Dankzij deze extra capaciteit op het elektriciteitsnet kan de netbeheerder de wachtlijst voor ondernemers op A7 Noord nu opheffen. De wachtlijst telde 25 ondernemers die zich wilden vestigen of meer elektrisch vermogen voor hun onderneming vroegen. Technisch gezien was de nieuwe kabel een uitdaging, omdat het tracé door het centrum en onder snelwegen loopt. Om dit te realiseren, heeft Liander diverse gestuurde boringen moeten doen. Ook de aansluiting van de kabels op het elektriciteitsstation Drachten was een huzarenstuk, omdat de ondergrond rond het station zeer vol is.

Ook ruimte voor opwek
Op het elektriciteitsstation aan de Tussendiepen verving Liander recent een transformator door een veel krachtiger exemplaar. Dankzij deze 70.000 kilo wegende nieuwkomer is er ook weer ruimte voor nieuwe bedrijven en opwekinstallaties van groene stroom in de regio. Omdat het elektriciteitsstation vanwege ruimtegebrek niet meer kan groeien, is Liander gesprekken met de gemeente Smallingerland gestart om zo de toekomstige groei van de stad en de daarmee verbonden vraag naar elektriciteit inzichtelijk te krijgen. Ook de mogelijke komst van de Lelylijn kan een rol spelen bij de toekomstige energievoorziening van de regio.

Problemen aan westkant
Door de aanhoudend grote vraag naar elektriciteit is aan de westkant van de stad echter een nieuw knelpunt ontstaan. De kabel die een deel van het bedrijventerrein Drachten De Haven van stroom voorziet, heeft door een nieuwe aanvraag de maximale capaciteit bereikt. Liander is genoodzaakt ook hier met een wachtlijst te werken totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid.

A18 bedrijvenpark
In de regio Doetinchem en Wehl heeft het stroomnet de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. De netbeheerder werkt aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creëren. Pas dan kan Liander grootverbruikers van elektriciteit, zoals ondernemers op A18 Bedrijvenpark die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen, in hun vraag voorzien. Naast A18 Bedrijvenpark worden ook het centrum van Wehl en het buitengebied geraakt.

Nu de maximale capaciteit van het lokale elektriciteitsnet bereikt is, moet dit worden uitgebreid. Pas daarna kan Liander grootverbruikers zoals kantoren en bedrijven voorzien in de door hen gewenste capaciteit. Liander gaat hiervoor het middenspanningsnet versterken en uitbreiden. Het huidige 10.000-volt-net wordt uitgebreid naar een 20.000-volt-net. Hiermee wordt de netcapaciteit ongeveer verviervoudigd. Deze uitbreiding is afhankelijk van de uitbreiding van elektriciteitsstation Doetinchem die op zijn vroegst in 2025 is gerealiseerd. Hiermee wordt het knelpunt voor het leveren van elektriciteit opgelost. Voor het oplossen van het knelpunt voor terugleveren van groene stroom is Liander afhankelijk van TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet.

15 nieuwe rode schaarstegebieden
​​Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet altijd geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan.

  • Friesland: Minnertsga (verbruik), Heerenveen Pim Mulier (verbruik), Gorredijk (teruglevering), Surhuisterveen (teruglevering), Drachten (verbruik en teruglevering) en Schenkenschans (teruglevering).
  • Gelderland: Zaltbommel (verbruik en teruglevering), Doetinchem (verbruik), Twello (verdeelstation Woudhuis, verbruik), Barneveld (verbruik) en Zutpen (verbruik).
  • Noord-Holland: Wieringerwerf (verbruik), Purmerend Schaepmanstraat (verbruik), Purmerend Kwadijkerkoogweg (verbruik) en Monnickendam (verbruik).

Nieuw congestieonderzoek
In Gelderland is er ook goed nieuws, daar is het knelpunt bij Zutphen voor verbruik en teruglevering (voorlopig) opgelost.

In Amsterdam is Liander verder onderzoek gestart naar congestiemanagement in de IJpolder voor verbruik.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...

PV Monteur

Kremer Techniek - Fulltime (40 uur) - 's-Heerenberg

Als PV Monteur draag jij bij aan de toekomst! De grote uitdaging waar wij voor staan, de energietransitie, dáár wil jij aan meewerken! Onze afdeling Duurzame Technieken kan jouw technische expertise goed gebruiken.

Wat ga je doen

We hebben als Kremer al aan mooie projecten gewerkt, zoals de PV installatie in Braamt of het zonne-energiesysteem voor het Waterschap in Brummen. We voegen graag een ervaren techneut aan ons team toe. De afdeling waar jij voor gaat werken werkt aan diverse projecten. Van zonne-energiesystemen voor seriematige nieuwbouwwoningen tot grote dak- en veldinstallaties. Je werkt midden in de natuur en ook op daken, het woord hoogtevrees ken jij niet! Aan afwisseling geen gebrek als PV Monteur bij Kremer. We vinden innovatie belangrijk, we blijven onszelf ontwikkelen op vlak van duurzame technieken. Het eigen maken van nieuwe technieken zie jij als uitdaging, hier ga je graag in mee.

"Je blijft uitdaging halen uit nieuwe duurzame technieken en innovaties!"

Je krijgt veel vrijheid en neemt daarin ook de verantwoordelijkheid om de projectplanning te halen. Daarnaast vind je het leuk om regionaal op locatie te werken, heerlijk in de buitenlucht! Je werkt graag samen met een hecht team en zorgt voor goede afstemming met jouw collega werkvoorbereiders en projectleiders. De klus samen klaren, daar krijg jij energie van!

Wij staan altijd open om te kijken of er voor jou doorgroeimogelijkheden binnen Kremer zijn, denk hierbij aan Leidinggevend Monteur of Werkvoorbereider.

Wij bieden
· Een goed salaris €2.411 - €3.068 bruto p/m afhankelijke van jouw kennis en ervaring
· 25 vakantiedagen & 13 ADV dagen
· Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een goede pensioenregeling en een collectieve ziektekostenverzekering
· Een enthousiast, groeiend team waar jij deel van gaat uitmaken
· Deelname aan ons KremerFIT vitaliteitsprogramma, waaronder activiteiten en wekelijks bedrijfsfitnessen deelname aan bijvoorbeeld Mudmaster: www.kremer.nl/kremerfit
· Ruime ontwikkelingsmogelijkheden: het volgen van vak gerelateerde cursussen, opleidingen en/of bijscholing bij de Kremer Training Academy of extern

Wat breng je mee
· Een afgeronde MBO 2-3 opleiding richting Elektrotechniek
· Je hebt praktische ervaring binnen de Elektrotechniek en bent toe aan een mooie volgende stap
· Je vindt het leuk om te werken met innovatieve, duurzame technieken
· Je weet goed te communiceren in de Nederlandse taal en samen te werken met je collega werkvoorbereiders en projectleiders
· Je bent in staat om goed overzicht te houden

Is dit de functie voor jou óf wil je graag meer informatie?

Neem dan nu contact op met onze recruiter Yvette Küper en kom eens een kop koffie drinken om met ons kennis te maken!

M: + 31 (0) 653698442 | E: [email protected]

Kremer Techniek Duurzame Technieken | Powered by Spielwork 1 - YouTube

 

Stuur je sollicitatie naar: [email protected]

Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!