Solar Magazine - Zit het stroomnet vol met zonne-energie?
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zit het stroomnet vol met zonne-energie?

Zit het stroomnet vol met zonne-energie?

Het stoplicht voor zonnestroomprojecten lijkt voor een groot deel van het land op rood te staan. De capaciteitskaart invoeding van de netbeheerders laat voor grootschalige projecten zien waar transportschaarste is.

Wat betekent dat voor de ontwikkeling van grootschalige zon-pv in Nederland? In april was er nog sprake van goede doorstroom op delen van het Oost- en Midden-Nederlandse elektriciteitsnet. Nu geldt dat alleen nog maar voor delen van de Randstad, Zeeland en Zuid-Limburg. In de gebieden die op rood staan, worden aanvragen voor transport niet gehonoreerd waardoor nieuwe pv-projecten worden beperkt. Hoe kan dit?

Transportindicaties
Allereerst kan er gekeken worden naar de al beschikte projecten boven de 250 kilowattpiek. In de laatste SDE+(+)-ronden is een significante afname te zien in nieuwe beschikkingen in gebieden waar congestie als eerste voorkwam; denk aan Groningen, Drenthe en Flevoland. In de laatste SDE++-ronde is veel van de minder beschikte capaciteit opgevangen door andere provincies. Gelderland, Brabant en Limburg waren samen goed voor 1.629 megawattpiek. Dat is meer dan 54 procent van de totaal beschikte capaciteit boven de 250 kilowattpiek. Het is dus geen toeval dat deze gebieden nu snel rood kleuren. Anderzijds laten de data (SDE++ 2020 niet meegenomen1) nog geen significant verhoogde uitval zien van projecten ten opzichte van eerdere subsidieronden, ook niet voor Groningen, Drenthe en Flevoland. Dat wekt de indruk dat het effect op de al beschikte pijplijn relatief beperkt is. Aannemelijk is dat transportindicaties hier een positieve rol in hebben gespeeld.

Installaties worden slimmer
Het ligt voor de hand dat meer projecten worden ontwikkeld in de gebieden waar nog geen congestie is, maar ook in de gekleurde gebieden ontstaan er mogelijkheden om nieuwe projecten te initiëren. Door bijvoorbeeld pv te combineren met locaties waar veel elektriciteit achter de meter wordt verbruikt. Of door pv-vermogen te overdimensioneren ten opzichte van de aansluiting, en pieken af te toppen. Ook het combineren van zon en wind op 1 aansluiting – cable pooling – biedt mogelijkheden om grootschalig pv te plaatsen op bestaande aansluitingen. Bij gelijktijdige felle zon en harde wind kan niet alle opwek door de aansluiting, maar dat komt niet vaak voor. NWEA en Firan schatten in dat met cable pooling 2 tot 4 gigawattpiek extra pv-vermogen gerealiseerd kan worden. Dat komt overeen met ongeveer 23 tot 46 procent van het huidig geïnstalleerde grootschalige vermogen. Beide oplossingen zorgen ervoor dat bestaande aansluitingen beter worden benut.

Lees hier het volledige artikel van Dutch New Energy Research in de december 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Werkvoorbereider zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
kWh People zoekt:

Projectleider Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!