Met de motie vragen Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie), Henri Bontenbal (CDA), Raoul Boucke (D66) en Silvio Erkens (VVD) het kabinet om bij de toekenning van subsidie met actuele energie- en ETS-prijzen te rekenen.
Second opinion
Onderzoekers van CE Delft pleitten er afgelopen zomer al voor om een actuele raming van energie- en CO2-prijzen te benutten als basis voor de beschikbare middelen van de SDE+(+). Doordat dit tot op heden niet het geval is, leidt dit tot onderuitputting van de SDE+(+).
De Tweede Kamer verzoekt de regering met de motie nu voorafgaand aan de openstelling van de SDE++ 2022 – en zo mogelijk ook nog voor de toekenning van de reeds gesloten SDE++ 2021 – een onafhankelijke second opinion op te laten stellen. Daarbij worden cruciale variabelen, zoals de gehanteerde CO2-prijsraming, tegen het licht gehouden.
Toekomstige openstellingen
Het kabinet wordt daarbij met de motie ook verzocht om in samenspraak met het Planbureau voor de Leefomgeving te onderzoeken hoe bij toekomstige openstellingen van de SDE++ actuele en adequate ramingen van de energie- en ETS-prijzen kunnen worden gehanteerd dan wel meer risico kan worden genomen bij de mate van overprogrammering.
Staatsrechtelijk gezien kan het kabinet een aangenomen motie naast zich neerleggen, maar dat is gezien de ruime Kamermeerderheid onwaarschijnlijk. Bij de stemming in de Tweede Kamer bleek namelijk dat de fracties van de SP (9), GroenLinks (8), BIJ1 (1), Volt (3), DENK (3), de PvdA (9), de Partij voor de Dieren (6), Fractie Den Haan (1), D66 (24), de ChristenUnie (5), de VVD (34), de SGP (3), het CDA (15), de BoerBurgerBeweging (1) en Lid Omtzigt (1) zich achter de motie schaarden. Enkel de PVV (17), Forum voor Democratie (5), JA21 (3) en Groep van Haga (3) stemden tegen. Daarmee is de motie met 122 stemmen voor en 28 stemmen tegen aangenomen.