‘We merken dit najaar niet alleen een sterke stijging in de afnameprijzen voor elektriciteit, ook de terugleveringsvergoedingen stijgen’, meldt de VREG. ‘In januari was de terugleveringsvergoeding voor een gezin gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur, in november was dit 11 eurocent. Vooral de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten verklaren die toename.’
Rekenvoorbeeld
De VREG komt daarbij met een rekenvoorbeeld van een gezin met zonnepanelen dat jaarlijks 3.600 kilowattuur zonne-energie produceert. Het huishouden verbruikt van de opgewekte zonnestroom 35 procent onmiddellijk zelf.
Daarmee injecteert het gezin jaarlijks zo’n 2.340 kilowattuur op het net. Aan de huidige prijzen levert die geïnjecteerde stroom gemiddeld 257,40 euro op, terwijl dat afgelopen januari ‘slechts’ 70,20 euro was.
Prijsvergelijker
De VREG nam eerder dit jaar de teruglevercontracten van energiebedrijven op in zijn prijsvergelijker V-test. Zo kunnen eigenaren van zonnepanelen een eerlijke vergelijking maken.
Vanaf 2021 moeten inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen op hun dak leggen, 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen.
Op dit moment biedt de V-test 57 verschillende terugleveringscontracten voor gezinnen aan en dat door in totaal 18 verschillende energieleveranciers. 39 van die contracten hebben een variabele prijs, 17 een vaste prijs en 1 een dynamische prijs.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.