logo
wvhj2023
© Vlaams Belang
© Vlaams Belang
12 december 2021

Vlaams Belang vindt capaciteitstarief fundamenteel onrechtvaardig

Vlaanderen reisde in november af naar de klimaattop in Glasgow met een doelstelling van 40 procent CO2-reductie in 2030. Is dat niet wat weinig? En is het Vlaamse doel van 300 megawatt pv per jaar ambitieus genoeg?

Wat moet de Vlaamse regering doen om de scherp gedaalde vraag van consumenten naar zonnepanelen te keren? Chris Janssens is fractievoorzitter van Vlaams Belang en leidt daarmee de grootste oppositiepartij in het Vlaams parlement. Solar Magazine toog naar Genk om hem te vragen naar zijn mening over het huidige beleid ten aanzien van de energietransitie.

Voor de Nederlandse lezers die de politiek van de zuiderburen niet volgen: Vlaams Belang deelt haar roots met N-VA, een van de huidige Vlaamse regeringspartijen en leverancier van minister Zuhal Demir, die onder andere Energie in haar portefeuille heeft. Beide zijn uitgesproken nationalistisch en komen voort uit de Volksunie die werd opgeheven in 2001. Vlaams Belang staat onder andere voor een radicale afscheiding van Vlaanderen uit de Belgische federatie. Fractieleider Janssens is een man van grote woorden zoals ‘immigratie-invasie’, ‘de waanzin regeert’ en ‘niet-gevaccineerden worden door de regering op de brandstapel gegooid’. In die zin zijn hij en zijn partij – ook wat betreft de inhoudelijke lijn – te vergelijken met Geert Wilders en zijn PVV, waar zij dan ook mee samenwerkt in Europees verband en informele contacten onderhoudt. Wat betreft het klimaat is er echter geen sprake van een gedeelde visie.

Recalcitrant
‘Ik ben geen klimaatontkenner. Vlaams Belang wil stappen zetten. De energietransitie is noodzaak, maar dan wel haalbaar en betaalbaar. Wat dat betreft, is het Vlaamse doel van 40 procent CO2-reductie in 2030 zeker voldoende. Ons klimaatbeleid mag niet ten koste gaan van onze industrie en export, daar drijft onze economie op, en ook niet van de Vlaamse belastingbetaler. Maar in het realiseren van die ambitie moeten we vooral leren van de fouten in het verleden. De Vlaming is van nature recalcitrant en houdt niet van opgelegde maatregelen en dwang. Je moet hem vragen mee te denken, en meenemen in het beleid. Zonne-energie is bij uitstek een voorbeeld waarbij dat misging.’

Juridisch drijfzand
Nadat het Gerechtshof in Brussel begin 2021 het recht op de terugdraaiende teller voor huishoudens met zonne-energiesystemen én een digitale meter verwierp, stortte de residentiële markt voor pv in. De vraag naar zonnepanelen onder consumenten daalde met 67 procent. Wat vindt Janssens dat de overheid moet doen om het tij te keren?

‘Die blunder zagen we met zijn allen aankomen. Het is de kroniek van een aangekondigd fiasco. Er werd een belofte gedaan in de verkiezingsstrijd van 2019. Daar is tegen beter weten in aan vastgehouden, hoewel duidelijk was dat die op juridisch drijfzand was gebaseerd. Wat nodig is om de uitrol van zonne-energie gaande te houden, is allereerst een consistent en consequent beleid. Wij vragen de regering een heel duidelijke route uit te zetten voor pv-eigenaren en mensen die een systeem aanschaffen, zodat ze weten waar ze voor de lange termijn op kunnen rekenen. Wij pleiten daarbij voor een soortgelijk systeem als dat in Nederland: saldering en dan een geleidelijke afbouw naar 0. Daarnaast moet er vanuit de overheid een ontwerp- en rekentool komen waarmee ieder huishouden exact zijn investering in en terugverdientijd van zonnepanelen kan bepalen, en er daarbij van uit kunnen gaan dat beleid niet tussentijds verandert. Hoe dan ook, er zal gewoonweg heel wat tijd overheen gaan voordat het vertrouwen is hersteld.’

Lees hier het volledige artikel ‘Het huidige Vlaamse doel van 300 megawatt per jaar is meer dan genoeg’ in de december 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten