logowvhj2023
© Andrey Bayda | Dreamstime.com
© Andrey Bayda | Dreamstime.com
9 december 2021

Gemeente Amsterdam gaat inwoners in centrum helpen bij installatie zonnepanelen

De gemeente Amsterdam gaat eigenaren van erfgoed in het stadsdeel Centrum die interesse hebben in zonnepanelen helpen bij de realisatie. Met de aanpak Zon op Centrum geeft een gespecialiseerd team advies.

Het team gaat ook helpen bij het aanvragen van vergunningen en start in postcodegebied 1012.

Kan wél
Eerder deze maand werd al bekend dat bewoners van Amsterdam-Noord in wijken met een beschermd stadsgezicht in 2022 kunnen meedoen aan een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen. Het gaat onder meer om de tuindorpen Nieuwendam en Oostzaan.

Ook de actie van de gemeente in het centrum kadert in de ambitie van de stad om op zoveel mogelijk plekken duurzame energie op te wekken. In de binnenstad is veel erfgoed met bijzondere cultuurhistorische waarde. Om dit te behouden, mag er niet zomaar iets aan worden veranderd. Daardoor hebben bewoners vaak het idee dat op monumenten niets geplaatst mag worden. Maar ook op monumenten zijn zonnepanelen vaak mogelijk. De aanpak Zon op Centrum helpt eigenaren van erfgoed in het centrum om er eenvoudig achter te komen wat de mogelijkheden zijn en wél kan.

Vergunningsvrije zonnepanelen
Ook is bij deze aanpak het vergunningstraject voor zonnepanelen gemakkelijker gemaakt. Zo is er een beperkter vooronderzoek nodig en hoeft de eigenaar minder bewijs aan te leveren dan voorheen om een vergunning aan te vragen. In sommige gevallen is het plaatsen van zonnepanelen zelfs vergunningsvrij.

Bewoners in het centrum krijgen in het nieuwe kalenderjaar een brief van de gemeente. Bij succes wordt het gebied verder uitgebreid.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.