logo
wvhj2023
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
21 september 2021

Kabinet start nationaal isolatieprogrammma: 514 miljoen euro voor isoleren woningen

Het kabinet start een nationaal isolatieprogramma en maakt hiervoor 514 miljoen euro vrij voor het isoleren van koopwoningen en huurhuizen. Verder gaat er 288 miljoen euro naar de uitrol van hybride warmtepompen.

Via het isolatieprogramma wil het kabinet 20 procent van de huur- en koopwoningen in Nederland beter isoleren.

Gemeentelijk en rijksvastgoed
Bovendien wordt nog eens 525 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Het gaat om rijksvastgoed - bijvoorbeeld gebouwen van politie, justitie en defensie - en gemeentelijk vastgoed - bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen.

‘Met het extra geld kunnen we veel mensen die hun woning energiezuiniger willen maken een goede steun in de rug bieden’, aldus minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de extra investeringen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. ‘Het mes snijdt aan twee kanten: door te isoleren wordt CO₂ bespaard en het zorgt voor een lagere energierekening.’

Warmtepomp
De 514 miljoen euro voor een nationaal isolatieprogramma is gericht op versnelling in het isoleren van woningen. Dit geld is er voor zowel koop- als huurhuizen en speciaal bedoeld voor het verbeteren van huizen die nu nog een slechte energieprestatie hebben. Daar is met goede isolatie volgens het kabinet veel winst te behalen. Bewoners worden daarom bij het nemen van isolatiemaatregelen verder ondersteund, bijvoorbeeld met vouchers. Nederlanders kunnen een tegemoetkoming van 1.000 tot 2.100 krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Voor hybride warmtepompen trekt het kabinet dus 288 miljoen euro uit. Een hybride warmtepomp is een cv-installatie die zowel via gas als via elektriciteit warmte kan produceren. Door deze combinatie kan het huis op een meer duurzame en efficiënte manier worden verwarmd. De cv-ketel hoeft alleen bij te springen als het buiten heel koud is of als er warm water nodig is in de badkamer en keuken. De hybride warmtepomp is volgens het kabinet voor veel situaties een goede stap op weg naar aardgasvrij. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten