Solar Magazine - Netbeheerder Enexis meldt congestie bij station Oosteind in Brabant
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerder Enexis meldt congestie bij station Oosteind in Brabant
© Enexis

Netbeheerder Enexis meldt congestie bij station Oosteind in Brabant

Enexis meldt dat station Oosteind, een dorp in de gemeente Oosterhout in Noord-Brabant, vol is. De netbeheerder is een onderzoek gestart om te bepalen of congestiemanagement soelaas biedt voor het volle stroomnet.

De verwachte congestie wordt volgens de netbeheerder veroorzaakt door de snelle groei van wind- en zonneparken, waardoor de vraag naar transportcapaciteit op het station groter is dan de beschikbare capaciteit in het aan het station gekoppelde hoogspanningsnet.

78 megawatt
In het genoemde congestiegebied bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 78 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen voor teruglevering aan het hoogspanningsnet bedraagt echter maar zo’n 35 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

De structurele oplossing is de realisatie van een uitbreiding van het hoogspanningsnet en de capaciteit van het station. TenneT onderzoekt in samenwerking met Enexis Netbeheer de alternatieven hiervoor, dit betreft ook de mogelijke locatie van de uitbreiding. De verwachting is dat de benodigde netverzwaring over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zal zijn. De planning heeft een grote afhankelijkheid van de planning van de benodigde hoogspanningsnetuitbreidingen van TenneT.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Utrecht
kWh People zoekt:

Business Ontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Alkmaar
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!