logo
wvhj2023
hero-image
22 november 2021

Innovatiemarathon Alliander: winnaar bedenkt 3D-tool voor plaatsbepaling transformatorhuisjes

Netwerkbedrijf Alliander meldt dat de Innovatiemarathon die het bedrijf georganiseerd heeft tot ‘een wagonlading aan nieuwe frisse ideeën en innovatieve oplossingen’ heeft geleid voor het volle stroomnet.

Aan de non-stop innovatiemarathon die 24 uur duurde, namen 150 deelnemers verdeeld over 32 teams deel. De deelnemers van binnen en buiten het bedrijf gingen op zoek naar disruptieve ideeën én oplossingen die Alliander in staat stellen radicaal te versnellen.

Tijdrovende afstemmingsproces
Winnaar is het team dat een online 3D-tool bedacht om het tijdrovende afstemmingsproces van de plaatsbepaling van transformatorhuisjes te versnellen. Alliander gaat samen met de 3 winnende teams onderzoeken hoe hun ideeën tot uitvoering kunnen worden gebracht.

Daan Schut, lid van de raad van bestuur van Alliander: ‘Voor het energienet van de toekomst moet Alliander de komende 10 jaar net zoveel werk verzetten als in de afgelopen 40 jaar. We moeten ruim 100 grote elektriciteitsstations en duizenden transformatorhuisjes bouwen én duizenden kilometer elektriciteitskabel leggen. Dit vraagt van ons dat we dingen echt anders gaan doen. Slimmer omgaan met schaarse ruimte, beter en anders samenwerken met verschillende partijen en een efficiënte inzet van mensen en middelen. Dit is hét moment om het anders aan te pakken.’

Augmented reality
Het winnende team boog zich over de lange doorlooptijden van plaatsing van nieuwe transformatorhuisjes die nodig zijn om het toenemend elektriciteitsverbruik mogelijk te maken. Doordat de visies en belangen van de betrokken partijen zoals gemeente, bewoners, ondernemers en netbeheerder vaak uiteenlopen, is het tijdrovend om tot een breedgedragen locatiebepaling voor een nieuw huisje te komen.

Het winnende team wil het proces versnellen door alle betrokkenen virtueel mee te laten kijken en mee te laten beslissen over de locatie. Door online visualisering van de omgeving en het transformatorhuisje kunnen betrokkenen tijdens de locatiebepaling live meekijken en beslissen. De online-omgeving werkt op verschillende apparaten, zoals telefoon, tablet en elk ander apparaat dat augmented reality ondersteunt. De jury van de Innovathon was enthousiast en prees het idee. Juryvoorzitter Jolanda van Zanen, managing director BAM Energie & Water: ‘Deze oplossing brengt mensen bij elkaar door middel van IT en nieuwe technieken. Een schoolvoorbeeld van inzet van innovatieve techniek voor een groeiend probleem.’

Buurtmeter-app
De tweede plaats ging naar het team dat een idee lanceerde voor het oplossen van de overspanning en reductie van de pieken in het elektriciteitsnet. Het team wil door bewustwording te stimuleren en actief te sturen op energiegebruik zijn doel bereiken. Hun geesteskindje de ‘buurtmeter-app’ monitort op lokaal niveau energiegebruik. Door gamificatie en de samenwerking van de verschillende bewoners in een buurt blijft de informatie up-to-date, de energiekosten laag en het energiegebruik en verbruik overzichtelijk.

Ongebruikte capaciteit verhandelen
De jury was geraakt door de manier waarop de winnaars van de derde prijs inspelen op de actuele ontwikkeling dat steeds meer delen van het elektriciteitsnet de maximale capaciteit bereiken. Het team denkt binnen 1 jaar een platform te kunnen creëren waar grootverbruikers van elektriciteit hun ongebruikte capaciteit kunnen verhandelen. Zo kan de bestaande capaciteit van het elektriciteitsnet beter worden benut waardoor tot 40 procent meer capaciteit ontstaat. Grootgebruikers krijgen hierdoor zelf de regie in handen en het vermindert het werk van de netbeheerder.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten